SVEMIR KROZ TELESKOP

Tri patuljaste planete kandidati – pronađene na samom kraju solarnog sustava

Novo istraživanje Kuiper-ovog pojasa, udaljenog područja Sunčevog sustava iza orbite Neptuna, pokazalo je tri  nova ledena svijeta koja nalikuju Plutonu.

Ledeni Kuiperov pojas nalazi se na 30-55 AU (Astronomic Unit je udaljenost Zemlje od Sunca) i nalikuje smrznutom asteroidnom pojasu koji je prepunjen gromadama leda, smrznutog metana i amonijaka.

Scott Sheppard sa Instituta Carnegie u Washington-u, i njegov tim astronoma su koristili 1,3 metarski Teleskop Warsaw u Opservatoriji Las Campanas u Čileu da bi tražili objekte koji nalikuju planetima u područjima koja su prijašnji naučnici predvidjeli unutar Kuiperovog pojasa uključujući i na južnom nebu i prema galaktičkoj ravni.

Njegov tim je uspio pronaći 14 čudnovatih objekata, ali 11 od njih su bili premali da bi se smatrali planetima, i vjerojatno su samo komadi leda i stijenja.

Ali tri objekta su imala dijametar veči od 250 milja, što je potencijalno dovoljno veliko da bi bilo oblikovano u sferu uz pomoć njihove vlastite gravitacije, i što ih vjerojatno kvalificira za prestižnu grupu patuljastih planeta.

Patuljaste planete u odnosu na Zemlju.

Kategorija „patuljasti planet“ je stvorena 2006. godine. Astronomi su pronašli barem tri nova objekta veličine Plutona, pod nazivom, Quaoar, Sedna i Eris, i zbog njih je Astronomska Unija trebala pronaći novi način kako bi točno označila, što planet čini planetom.

Da bi se nebesko tijelo nazivalo planetom, mora orbitirati oko zvijezde (Sunca), imati dovoljno mase i gravitacije da bi imala sferičan oblik i čistu teritoriju unutar svoje orbite.

Pluton degradiran na status planeta patuljka.

Ta nova pravila su izbacila Pluton iz ove klasifikacije, i ubacili ga u novi vrlo ekskluzivan klub od samo pet patuljastih planeta u solarnom sustavu koji su sada: Pluton, Ceres, Humea, Makemake i Eris.

New Horizons.

NASA je vrlo zainteresirana u proučavanju ovih patuljastih planeta, i stvorila je dvije letjelice koje bi ih trebale pobliže proučiti ove svjetove, to su letjelice klase New Horizons i Dawn, i jedna je već na putu ka planetima nalik Plutonu, gdje će stići u sedmom mjesecu 2015. godine, da b proučila patuljaste planete i njihove satelite.

Dawn.

Druga letjelica pod nazivom Dawn još uvijek izučava proto-planet Vestu, ali će kasnije ove godine preći na izučavanje Ceresa.

Vesta slikana s Dawn.

Ceres.

Pričekajmo do 2015. godine i vidimo što nam New Horizons i Dawn mogu otkriti o Kuiperovom pojasu i patuljastim planetima.

Wired Science.