SVIJET POD LUPOM

Atrakcija s jezera Maracaibo gdje posjetitelji svakog dana mogu uživati u neprekidnom nizu gromova i munja

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Abcnews

Zamislite da odmor provedete na mjestu gdje udaraju munje gotovo 300 puta u sat vremena. Mislite da takvo mjesto ne postoji? Prevarili ste se. Misterija “Relámpago del Catatumbo” (Munja s Catatumba) je u jedinstvenom prirodnom fenomenu koji se može naći samo u Venecueli na ušću Catatumba u jezero Maracaibo.

Jezero Maracaibo se nalazi na samom ušću rijeke Catatumbo u Venecueli. Fenomen se može zahvaliti stvaranju „munje s oblaka na oblak“ koji formira voltažni luk više od pet kilometara visok, i to 300 noći na godinu. Taj prirodni fenomen otprilike traje devet sati po noći i obično se može vidjeti oko 280 munja u sat vremena.

Ova gotovo neprestana munjevita oluja se događa nad močvarama rijeke Catatumbo koja ulazi u jezero Maracaibo. To mjesto se smatra najvećim generatorom ozona na planeti, naročito ako je suditi po električnom pražnjenu iz oblaka u oblak i njihovoj ogromnoj učestalosti.

Domorodački narodi ovog područja već vjekovima zovu ovaj fenomen: „rib a-ba” što znači, rijeka vatre na nebu. Prastari moreplovci su je zbog svoje vidljivosti i pouzdanosti koristili kao putokaz, nešto kao nebeski svjetionik.

No prošle godine se dogodilo nešto čudno, gotovo nezamislivo za ovaj fenomen jer su munje s Catatumba bile nestale na nekoliko mjeseci, a to se dogodilo između siječnja 2010. i lipnja iste godine.

Prirodoslovci, znanstvenici, ljudi iz okoline i turisti su se zabrinuli da je nešto u klimatskim promjenama planeta poremetilo i ovaj fenomen, ali jednako misteriozno i iznenadno kako je fenomen prestao tako se i vratio nekih pet i pol mjeseci kasnije. I dan danas traje i intrigira ljude svojom pojavom.

Prvi je ovaj fenomen neprestanih munja, primijetio engleski istraživač Sir Francis Drake kada su munje s Catatumba i Maracaibo 1595. godine otkrile njegov brod kojim je trebao iznenada napasti obližnji grad.