PONERIZACIJA DRUŠTVA

Bogata nalazišta rijetkih vrsta minerala otkrivenih u Afganistanu

Preveli i uredili: Matrix World urednici

Znanstvenici su mapirali bogata nalazišta rijetkih elemenata u Afganistanskim vulkanskim stijenama. Na slici vidite u pravcu kretanja kazaljke na satu; prasedij, cerij, lantanij, neodij, samarij i gandolij.

Nedavna istraživanja rijetkih vulkanskih stijena u zabitim okrutnim pustinjskim dijelovima južnog Afganistana su pokazala najveće svjetske koncentracije rijetkih elemenata, jako cijenjenu grupu sirovih materijala koji su esencijalni za proizvodnju mnogih modernih tehnologija, od električnih automobila do solarnih panela. Za sada, su geolozi uspjeli mapirati na milijune kubnih tona ovih elemenata, uključujući lanthanij, cerij i neodij.

Količine su tolike da bi bile dovoljne za opskrbom svjetske proizvodnje i narednih deset godina, izjavio je Robert Tuvker, iz Geološke službe SAD-a (USA Geological Survey- USGS) vođa znanstvenog tima i glavni autor izvješća koje se pustilo u javnost 14.09.2011. Po zaključcima koje su sakupili ovi znanstvenici, vjerojatno su količine ovih elemenata znatno veće.

„Očekujem da su naše procjene krajnje konzervativne,“ izjavio je Tucker Scientific American-u. „Ako budemo imali više vremena i više ljudi da bi napravili pravo istraživanje, to bi moglo postati jedno od najglavnijih otkrića.“

Istraživanje USCG-a je bilo krajnje limitirani jer su zemna bogatstva locirana u najopasnijem djelu zemlje, blizu južne granice s Pakistanom. Geolozi su uspjeli doći do tih lokacija uz pomoć helikoptera SAD vojske, i s pratnjom naoružanih vojnika koju su ih štitili za vrijeme skupljanja uzoraka.

„To je bio jedan od najtežih zadataka koje sam ikada uradio,“ rekao je Tucker. „Šećući se naokolo s 10-12 kila zaštitne opreme je vrlo teško.“ Ali čak i na brzinu spravljene konzervativne pretpostavke količina ovih depozita zemnih bogatstava, stavljaju Afganistan na šesto mjesto u svijetu s najvećim zemnim bogatstvima. (Kina je na prvom mjestu s 50 milijuna kubičnih tona, dok amerika ima oko 12 milijuna kubičnih tona.)

Afganistan bi mogao postati alternativan izvor ovih bogatstava jer sada Kina kontrolira 97% svjetske nabave, izjavio je Tusker. Kemijske analize uzoraka stijenja koje je tim slupio u veljači, pokazale su kako je koncentracije takozvanih rijetkih elemenata i Afganistanskim nalazima jednaka nalazištima u Kini, u Bayan Obo-u u unutrašnjoj Mongoliji.

Nova nalazišta rijetkih elemenata su krunski dragulj USGS-a koji su oni predočili javnosti na 2000 stranica izvješća o mineralnom bogatstvu Afganistana, koje će biti svijetu predstavljeno 29.09. u Afganistanskom veleposlanstvu u Washingtonu. Ovo je znanstveno izvješće financirao Pentagon i njegov odjel: Pentagon’s Task Force for Business and Stability Operations, koji je okarakterizirao 24 zone od ekonomskog interesa, polovica ovih zona imaju svjetski važna nalazišta minerala koji se nalaze u sjevernim dijelovima Afganistana.

Ogromna nalazišta bakra i željeza se nalaze na sjevero-istoku u blizini glavnog grada Kabua, i zajednička vrijednost im je procijenjena na stotine bilijuna dolara. Afganistansko Ministarstvo Rudarstva je već pokrenulo iskapanja bakra u Anyak-u i pokrajini Logar, i nastavit će s otvaranjem novih nalazišta u budućim mjesecima, uključujući iskapanja željeza u masovnom nalazištu koje je procijenjeno na 420 bilijuna dolara.

Cijeli uradak možete pročitati ovdje.

Komentar Matrix World-a: Ako je do sada postojalo imalo sumnje zašto SAD toliko zanima Afganistan, pored Iraka koji je očigledno bogat naftom, smatramo da su sumnje raspršene, ako vojna industrija jedne zemlje može okupirati drugu „slobodnu“ zemlju pod navodima oslobađanja od terorizma i nakon „oslobađanja“ ostati u njoj i istraživati (s željom jeftine eksploatacije bogatstva „oslobođene“ zemlje), onda je pitanje zašto se to radi, odgovoreno s tekstom koji smo preveli, SAD je s Afganistanom dobio nepregledna zemna bogatstva koje će iskapati jeftina radna snaga.