SVEMIR KROZ TELESKOP

Sunce nikada niste ovako vidjeli! NASA-in satelit pokazuje Sunce koje vri s nevjerojatnim detaljima.

Pogled na Sunce kao nikada do sada. Ove nevjerojatne slike pokazuju unutrašnja vrenja naše zvijezde na način koje ljudsko oko nema mogućnosti otkriti. Hipnotizirajuće snimke je napravila NASA uz pomoć Solar Dynamics Observatory Satellite ili SDO-a, koji pokazuje energiju koje Sunce izbacuje u valnim duljinama koje su nevidljive ljudskom oku, na primjer: rendgenske zrake i ultraljubičasto svijetlo. Ove slike su omogućile više razumijevanja kako naša zvijezda radi.

Zapanjujuće: Ove rendgenske i ultraljubičaste slike pomažu znanstvenicima da shvate kako Sunce radi.

Uslikan: Satelit koji je imao cijenu od 855 milijuna dolara je uspio napraviti nevjerojatne slike naše zvijezde ubrzo nakon lansiranja u veljači prošle godine.

Jasnoća snimaka koje je SDO napravio i poslao nazad na Zemlju, znači da će NASA imati naj-sveobuhvatnije znanstvene podatke o Suncu ikada dobivene s neke letjelice. Svaki dan SDO pošalje 1,5 terabajta podataka, što je jednako količini od 500.000 pjesama na MP3 sviraču.

Neke od ovih slika pokazuju detalje koje nikada prije nismo imali prilike vidjeti, na primjer materijal koji šiklja iz sunčanih pjega. Druge slike pokazuju ekstremno bliske slike sunčeve aktivnosti na njegovoj površini.

Ova je slika napravljena u ultraljubičastom spektru – svjetlost koja je obično nevidljiva ljudskom oku, ali koja uzrokuje da dobijemo brončani ten nakon sunčanja.

Sunce snimljeno u ekstremnom ultraljubičastom spektru pokazuje „svjetlija“ područja na sunčevoj površini s burnim aktivnostima, koje su u mogućnosti stvoriti solarne oluje.

Satelit je lansiran u veljači 2010. godine, tada je znanstveni voditelj projekta Dean Pesnell rekao kako je satelit već preoblikovao naše poimanje o tome kako Sunce radi – također omogućavajući dublji pogled u nedavne burne aktivnosti na površini naše zvijezde.

Za vrijeme svoje petogodišnje misije, satelit će pregledati magnetsko polje Sunca da bi omogućio bolje razumijevanje koje Sunce ima na klimu Zemlje.

To će odrediti kako je magnetsko polje Sunca generirano i pretvoreno u tako nasilne solarne događaje kao što su turbulentni solarni vjetrovi.

Nada se da će SDO pomoći znanstvenicima da nauče koju štetu mogu nanijeti solarne baklje komunikacijskim satelitima i opskrbi strujom.

Uspjeh: Nada se da će SDO pomoći znanstvenicima da nauče koju štetu mogu nanijeti solarne baklje komunikacijskim satelitima i opskrbi strujom.

Spektakl: NASA je počela davati u javnost fotografije i video snimke koje ilustriraju dinamiku na Suncu.

Misija: Za vrijeme svoje petogodišnje misije SDO će ispitati magnetsko polje Sunca da bi omogućio bolje razumijevanje uloge koje Sunce ima na klimu Zemlje.

NASA-in Solar Dynamics Observatory Satellite (SDO) je krenuo s Cape Canaveral-a iz Floride u veljači 2010. Na petogodišnjoj je misiji koja košta oko 855 milijuna dolara. Letjelica orbitira na 22.000 milja iznad Zemlje, letjelica je širine 2,13 metra i dužine 4,27 metara. SDO ima solarne panele duljine 6,4 metara, koji proizvode 1450 Watt-a električne energije.

Kombiniranjem tri različite valne duljine svijetla u jednu sliku – od rendgenskih zraka do ultraljubičaste svjetlosti – na slici se mogu primijetiti „svijetla“ područja sa snažnom elektromagnetskom aktivnošću na površini.

Crne točke na površini Sunca su njegove pjege koje se pomjeraju preko užarene površine naše zvijezde.

Instrumenti na letjelici imaju dodatnu zaštitu zbog toga jer letjelica nije zaštićena zemljinim zaštitnim poljem, tako da na mjestu gdje se SDO nalazi radijacije može biti jako visoka.

Letjelica nosi tri vrste instrumenata koji mogu napraviti snimke ultra-visoke rezolucije Sunca svake minute.

Letjelica je također u stanju proučavati pritisak solarnih valova koji se generiraju na sunčevoj površini.

MailOnline.