MISTERIJE

Irski penzioner umro zbog „spontanog ljudskog sagorijevanja“

Penzioner čije je tijelo pronađeno u potpunosti izgoreno  umro je zbog spontanog ljudskog sagorijevanja, otkrila je istraga forenzičara.

Michael Faherty, 76. godina star, pronađen je kako leži licem prema podu blizu kamina u svojoj dnevnoj sobi u Galway-u u Irskoj. Osim njegovog tijela koje je bilo u potpunosti izgoreno, istražitelji nisu našli nikakve štete u kući.

Dr. Kieran McLoughlin, forenzičar iz bolnice West Galway, je izjavio kako je ovo prvi put u njegovoj 25. godišnjoj službi da je za uzrok smrti napisao spontano ljudsko sagorijevanje, i da vjeruje kako je to prvi takav slučaj u Irskoj.

Spontano ljudsko sagorijevanje se događa kada objekt – u ovom slučaju ljudsko biće – plane zbog unutarnjih kemijskih reakcija, bez da se zapali od vanjskog izvora topline ili plamena.

U većini slučajeva, žrtve su gotovo u potpunosti izgorene, uglavnom se to dogodi u njihovim kućama, dok je malo ili nimalo štete zabilježeno u samim kućama žrtava.

Spontano ljudsko sagorijevanje: kako li se događa?

U zadnjih 300. godina prijavljeno je na stotine slučajeva smrti uzrokovanih spontanim ljudskim sagorijevanjem iako je samo nekolicina od njih obrađena na zadovoljavajući način od strane stručnjaka.

Nedavni slučaj u Irskoj je zbunio forenzičare i stručnjake jer je žrtva (Irski penzioner) bio gotovo u potpunosti izgoren, a na njegovom tijelu nije pronađen uzrok vatre.

Na istražnom sudu je izjavljeno kao nije pronađen ni tračak goriva koje je moglo pospješiti vatru, i ništa što bi upućivalo na ubojstvo nije pronađeno. Mrtvozornik je izjavio kako je zadovoljan nalazom da te sporne noći nitko nije izlazio ili ulazio u kuću u kojoj se slučaj dogodio.

Vatra koja je ubila gospodina Faherty-ja je bila lokalizirana samo na dio dnevne sobe gdje je on sjedio. Jedini tragovi vatre su bili vidljivi na njegovom tijelu koje je u potpunosti izgorjelo te dio stropa točno iznad njega i dio poda točno ispod njega.

Patolog doktor Grace Callagy je primijetila u post mortem nalazima da je gospodin Faherty bolovao od dijabetesa (tip 2) i hipertenzija ali je zaključeno da sigurno nije umro zbog zatajenja srca.

Dr. McLoughlin je rekao kako je morao istraživati medicinske knjige i napraviti dodatna istraživanja kako bi pokušao naći drugo objašnjenje.

On je rekao kako je provjerio neke stavke u medicinskim knjigama gdje se navodi za slučajeve spontanog ljudskog sagorijevanja da se takvi slučajevi gotovo uvijek dogode u blizini kamina ili dimnjaka.

„Ovaj slučaj je detaljno istražen i ne ostaje mi nego da zaključim kako ovo spada u kategoriju spontanog ljudskog sagorijevanja, za koje nemamo adekvatna objašnjenja,“ dodao je McLoughlin.

Komentar Matrix World-a: Spontano ljudsko sagorijevanje (SLJS) ostaje jedno od najvećih zagonetki moderne medicine. Najbolje dokumentiran slučaj SLJS-a je smrt doktora John-a Bentley-ja, 92. godine starog umirovljenog doktora koji je u potpunosti sagorio u svom kupatilu, bez tragova vanjskih utjecaja ili pomoći „iz vana“ od njegova tijela je ostala samo jedna noga, šteta nanesena plamenom je bila vidljiva tek u krugu gdje se nesretni doktor nalazio, izgoreni ostatci tijela uključujući i kosti bili su pretvorene u pepeo. Matrix World ne zna zašto se takvi slučajevi događaju, znanost s podozrenjem gleda na takve slučajeve i nerado (kao što se vidi iz priloženog gornjeg teksta) potvrđuje dijagnoze takvih smrtnih slučajeva kao SLJS. Mi ne možemo znati u kakvom se fizičkom i psihičkom stanju nalaze žrtve SLJS, ali po priloženim činjenicama, nitko od nas ne bi volio živ izgorjeti iznutra, s toga smatramo da bi se stručnjaci trebali ozbiljnije pozabaviti ovom fenomenom.