SVEMIR KROZ TELESKOP

Venera ima ozonski omotač, znači li to da na Veneri ima života?

 

Preveli i uredili: Urednici Matrix Worlda

Tanki sloj ozona, stotinu puta tanji od onoga kojeg ima Zemlja, otkriven je na Veneri, izjavila je ESA – Europska Svemirska Agencija (European Space Agency) uz pomoć letjelice Venus Express.

Do sada je ozonski omotač detektiran samo u atmosferi Zemlje i Marsa, tako da je otkriće na Veneri bilo iznenađenje.

Ovo otkriće može pomoći da bi rafinirali pretragu ozona na drugim planetima.

Europska letjelica je spazila ozonski omotač ove planete kada je bila fokusirana na druge zvijezde koje je promatrala kroz Venerinu atmosferu.

Udaljene zvijezde činile su se bljeđe nego li se očekivalo, jer je Venerin ozonski omotač apsorbirao nešto od UV svijetla.

Ovo znanstveno istraživanje vodi Franck Montmessin s Instituta LATMOS za atmosferska istraživanja u Francuskoj. On je izjavio slijedeće: „Venerin se ozonski omotač se nalazi na 100 kilometara visine, što je na tri puta više od mjesta na kojemu se nalazi naš ozonski omotač.“

Molekule ozona sadržavaju tri atoma kisika – formiraju se na način da Sunčeva svijetlost razbija ugljični-dioksid u atmosferi Venere, i tako stvara dodatne molekule kisika.

Na Zemlji ozon, koji apsorbira većinu štetnog solarnog UV zračenja, sprječava isto zračenje da dospije do površine planete, i formira se na sličan način kao i na Veneri.

Neki astrobiolozi pretpostavljaju da prisustvo kisika i ugljika na Veneri može značiti da postoji život na površini planete Venere.

venera-ozonski-omotac487-i-njegova-detekcija

Novi nalazi negiraju takve pretpostavke – jer samo prisustvo kisika u atmosferi ne daje dovoljno dokaza o direktnom postojanju života da bi se njega tražilo na planeti.

Pa ipak, velike količine ovih plinova, koji postoje i u atmosferi Zemlje, su vjerojatno dobar trag, smatraju znanstvenici.

„Mi možemo koristiti ove opservacije da bi testirali i rafinirali scenarij za detekciju života na drugim planetama,“ rekao je Dr. Montmessin.

Komentar Matrix Worlda: Ozon je u velikim količinama pronađen na Marsu, i to u mnogostruko većim količinama negoli je otkriven na Veneri. Znanstvenici špekuliraju o životu na Veneri, a zbog nama nepoznatih razloga, izbjegavaju traženje života na Marsu. U mnogom Marsovskom stijenju koje je palo na Zemlju pronađeni su fosilizirani tragovi života, a za razliku od Venere čija atmosfera podsjeća na kiselinu, Mars je mnogo prijatnije mjesto na kojemu bi se (uza sve čudnovate fotografije koje su dospjele s njega na Zemlju) moglo uz velike količine leda pronaći i nešto više. Nadamo se da će znanost u skoroj budućnosti, umjesto traženja dalekih egzoplaneta koji kruže oko drugih zvijezda, odlučiti malo bolje upoznati i naše vlastito svemirsko susjedstvo unutar sunčevog sustava s više praktičnih letova, a manje špekulacija.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.