SVEMIR KROZ TELESKOP

Dupli udar u potpunosti okrenuo gigantski Uran na stranu

Preveli i uredili: urednici Matrix Worlda

Os planeta Urana je nagnuta mnogo više od ijedne osi planeta u solarnom sustavu. Prethodna istraživanja sugeriraju da su planetu udarili objekti veličine barem duplo veći od Zemlje. Ali što li se dogodilo da se njegovi mjeseci vrte unatraške?

Što li je toliko nagnulo divovski Uran, sedmi planet po udaljenosti od Sunca, to je zagonetka koja nas muči već dosta vremena. Znanstvenici sumnjaju da se nastavio vrtjeti ovako nagnut nakon kolizije s objektom koji je bio barem duplo veći od Zemlje.

Ali to ne objašnjava zašto se Uranovi mjeseci vrte obrnuto od njihove orbitalne ravni, i to pod kutom nagnutosti od točno 98 stupnjeva.

Jupiterova os je nagnuta 3%, Zemljina 23%, Saturnova i Neptunova 29%. Znanstvenici sugeriraju kao je Uran bio pogođen više od jednog puta. Kompjuterski model pokazuj serije udara objekata veličine Zemlje koji su nagnuli os Urana prije nego li su se stvorili njegovi mjeseci.

Da se dogodio samo jedan udar, ostalo bi puno više materijala akumuliranog oko Urana koji se danas obrće obrnuto od pravca kojim se prvotno okretao.

Znanstvenici istražuju implikacije da bi razumjeli kako su se solarni sustav i druge planetarne obitelji izvan našeg solarnog sustava formirale i evoluirale.

„Povijest formiranja i Urana i Neptuna je jedna od najvažnijih neriješenih problema u planetarnoj znanosti. Pokazuju nam da su se divovske kolizije događale često i da ove planete sadrže važne dijelove informacija s kojima bi mogli saznati njihovo nastajanje,“ izjavio je voditelj istraživanja Alessandro Morbidelli, iz Opservatorija Cote d’Azur u Nici u Francuskoj, piše Discovery News.

Ideja da je Uranova os nagnuta zbog dva pogotka divovskim tijelima stvara pitanje o tome odakle su došla ta tijela, izjavio je astronom Steven Desch sa Sveučilišta u Arizoni.

Prijašnje studije pokazale su da su se jezgre Urana i Neptuna stvorile bliže Suncu, nego li se ove planete danas nalaze, što bi dozvolilo da se iza njih formiraju objekti dvaput veći od Zemlje. Ali Desch je skeptičan o tome i smatra da nije bilo dovoljno vremena da se takvi objekti formiraju prije nego li su se obrušili na Uran.

„Je li moguće da su se stvorila dva tolika objekta? To mi se lini malo vjerojatnim,“ rekao je Desch Discovery Newsu.

Uran trenutačno orbitira na udaljenosti 19 puta većoj od Zemljine. Deschov model pokazuje da se Neptun trebao nalaziti na 50-75% bližoj udaljenosti od Sunca da bi formiranje takvih objekata bilo moguće.

Morbidellijev model je prezentiran prošlog tjedna planetarnom znanstvenom okupljanju u Nantesu u Francuskoj.

Discovery News.