SVIJET POD LUPOM

Kuba najavila puštanje u javnost prvog cjepiva protiv raka pluća

Preveli i uredili: urednici Matrix Worlda

Cohiba je poznati izvozni proizvod Kube, ali ova zemlja će uskoro postati poznata po izvozu prvog cjepiva protiv raka pluća, izjavili su njihovi znanstvenici tvrdeći da mogu uznapredovali rak pluća pretvoriti u kroničnu bolest kojom se može upravljati.

Kuba je poznata po kvalitetnim cigarama i cigarilosima, no velika je vijest da su kubanske zdravstvene vlasti izjavile kako puštaju u prodaju prvo terapeutsko cjepivo protiv raka pluća. Naziv cjepiva je CimaVax-EGF, i nastalo je nakon 25 godina istraživanja Centra za molekularnu imunologiju u Havani. Ovo cjepivo bi moglo značiti razliku između života i smrti za one koji imaju rak pluća u najkasnijim stadijima, izjavili su 09.08.2011. godine kubanski znanstvenici.

CimaVax-EGF nije cjepivo u preventivnom smislu, to jest, ne sprječava pojavu raka pluća. On je baziran na proteinu koji je povezan s nekontroliranom staničnom proliferacijom, to jest, ne napada direktno sam rak pluća već napada mehanizam s kojim nam on šteti i čime nam ugrožava živote.

Kao takav, agresivni rak pluća u finalnim stadijima se s ovim cjepivom može degradirati u kroničnu bolest koja se može kontrolirati. To se dobije na način stvaranja antitijela koje se bore s proteinima u raku pluća koji stvara nekontroliranu proliferaciju stanica, izjavili su znanstvenici.

Kemoterapija i radioterapija se još uvijek preporučuju kao primarno sredstvo borbe protiv ove bolesti, ali za one koji ne naprave napredak uz pomoć ovih tretmana, ovo cjepivo bi moglo postati jedina slamka spasa.

Cjepivo je već testirano na 1.000 pacijenata u Kubi i distribuirano je njihovim bolnicama te se može dobiti bez naknade za kubanske pacijente. To je jako velika stvar u zemlji gdje je pušenje dio nacionalne kulture i glavni uzročnik smrti (opet malo antipušačke reklame, opaska urednika). Ako se dokaže da je djelotvorno onoliko koliko se tvrdi da jeste, onda bi bolesnima od raka pluća mogla zasigurno napraviti razlog za slavlje.

PopSci.