PONERIZACIJA DRUŠTVA

Industrija monitoringa djece

Preveli i uredili: urednici Matrix Worlda

Čini se da high-tech naprave pomažu majkama da se nose sa svakodnevnim strahovima koje imaju za svoju djecu.

Roditelji svakodnevno žive sa strahom da se nešto može dogoditi njihovoj djeci – multi-bilijunska industrija sigurnosti je toliko narasla da roditeljske noćne more može držati pod kontrolom. Od monitoringa malih beba do kompjuterskog špijuniranja do kućnih testova za droge, zabrinute mame i tate sada imaju mnoge načine da provjeravaju svoju djecu u bilo koje vrijeme za vrijeme dana i noći. Evo nekoliko naprava koje se mogu kupiti na tržištu i njihove cijene:

3 dolara: Toliko košta kućni test za samo jednu vrstu droge. Ako želite set koji može otkriti 10 različitih droga on će koštati 19,95 dolara.

30 dolara: Toliko košta običan monitor za bebe.

279 dolara: Toliko košta skupi high –tech monitor za bebe s video i audio prikazom.

200 dolara: Otprilike cijena GPS uređaja za praćenje koje prodaje BrickHouse Security.

3 naprama 5 je tinejdžera koji pošalju više od 120 sms poruka na dan  i koji su imali seks, naspram tinejdžerima koji ne šalju ogroman broj sms poruka i koji su seksualno aktivni.

20% je postotak učenika srednjih škola koji se kvalificiraju kao hiper-sms korisnici, otkriolo se u nedavnom istraživanju u Cleveland-u.

5 dolara je mjesečna naknada za sigurne sms poruke u SAD-u, s kojima roditelji mogu nadgledati sms poruke svoje djece.

100-150 dolara su cijene sustava kao što je Mobile Spy ili MobyStealth, s kojim se mogu špijunirati pametni telefoni koji koriste recimo, Google Android operativne sustave.

72%  je postotak roditelja koji nadgledaju svoju djecu i njihove aktivnosti on-line.

99 dolara: Cijena Spector PRO i eBlaster programa s kojima se mogu nadgledati on-line chat-ovi, instant poruke i e-mailovi.

80% je postotak tinejdžera koji koriste takve postavke privatnosti da bi sakrili neke od njihovih on-line aktivnosti od njihovih roditelja i prijatelja.

8% je postotak tinejdžera koji tvrde da prihvaćaju sve zahtjeve za prijateljstva sa socijalnih mreža koje primaju od ljudi koje ne znaju.

Komentar Matrix Worlda: Ove brojke su duboko uznemiravajuće, Američki roditelji i društvo će radije prihvatiti špijuniranje njihove vlastite djece nego li građenje poštenog odnosa s djecom. Ako je obitelj osnovna građevna jedinica društva, što li onda možemo očekivati od jednog takvog društva koje pokušava svoje norme, koje su dokazano pogrešne, prenijeti na cijeli svijet. Koliko je potrebno da se strah za djecu pretvori u bolesnu paranoju, jesu li Amerikanci nacija koja najviše nadgleda i koja se najviše nadgleda, gdje su nestale građanske slobode i prava pojedinca s kojima su se Amerikanci toliko dičili?

The Week.