SVIJET POD LUPOM

ESA otkrila da su masa i gravitacija Zemlje nejednako raspoređene

Preveli i uredili: Urednici Matrix Worlda

Europska Svemirska Agencija je istraživala zemljino gravitacijsko polje uz pomoć  Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorersa te je njima otkrila kako Zemlja ima različite gravitacijske značajke po cijelom globusu i u dubinama planetarne unutrašnjosti.

ESA je mapirala punih godinu dana da bi dobila rezultate koji pokazuju gravitacijske razlike na našoj planeti koji su očitani zbog toga što masa Zemlje nije ravnomjerno raspoređena po njenoj površini i unutrašnjosti, tako da na slici možemo vidjeti kako u stvari izgledaju gravitacijske razlike planete ako bi se isključili svi drugi faktori; gotovo kao kvrgavi krumpir. Da biste bolje shvatili razlike u gravitacijskim silama, na slici je prikaz razlika uvećan 7.000 puta te prikaz Zemlje kada bi cijela planeta bila prekrivena vodom. Također ove snimke prikazuju Zemljin izgled ako bi se poništili utjecaji vjetra i plima i oseka, znači, u stanju potpunog mirovanja, dakle, ako bi Zemlja bila pod utjecajem samo svoje gravitacije.

GOCE je pokrenut 2009. godine i sadrži šest vrlo osjetljivih akcelometara. Njima je omogućeno da se gravitacija izmjeri s velikom preciznošću kako satelit orbitira oko Zemlje. On je orbitirao na visini od otprilike 255 kilometara od površine planete i nastavit će sa radom do kraja 2012.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

Kategorije:SVIJET POD LUPOM