MISTERIJE

Priča o tijelu bez glave koje je preživjelo dekapitaciju godinu i pol dana

Preveli i uredili: Urednici Matrix Worlda

Koliko god nam je ova tema odvratna, odlučilo smo je se dotaknuti zbog medicinskog fenomena kojeg je stvorila. Ova priča je o Mikeu, bezglavom pijevcu.

Mike je živio sasvim običnim životom pijevca u kokošinjcu na jednoj maloj farmi u SAD-u 1945. Njegov vlasnik mu je otkinuo glavu 10.09.1945., s nadom da će ga spremiti u loncu. Ono što se nakon toga dogodilo je postao jedan od najčudnijih medicinskih fenomena zoologije. Mike je nakon dekapitacije otrčao toliko brzo da ga vlasnik nije mogao uhvatiti. Ono što su liječnici, biolozi i mnogi drugi znanstvenici koji su izučavali ovaj slučaj naknadno zaključili je glasilo: „Mike je dobio takav udarac da je u dijelu vrata ostalo dovoljno moždanih stanica da bi pijevac mogao nastaviti živjeti.

Jutro nakon dekapitacije, Mikeov vlasnik ga je našao kako spava s ostalim kokicama u kokošinjcu. Pantrljak svog vrata je stavio pod krilo i čekao je da se njega i druge kokice pusti van iz kokošinjca. Iako Mike nije imao glave, kopao je po tlu kao da traži hranu, baš onako kako to rade druge kokice, i čak je pokušavao sređivati svoje perje iako nije imao kljun. Njegovi vlasnici nisu imali srca da ga dokrajče već su zaliječili njegove rane (koliko god to čudno zvučalo) i odlučili da se brinu o njemu, te ga pojili i hranili na kapaljku. Ubrzo se po cijelom SAD-u pročulo za bezglavog Mikea i on je postao svojevrsna medijska zvijezda.

Mike je rastao i postao puno veći i teži nego nesretnog dana kada je „izgubio glavu.“ U narednih godinu i pol dana dobio je 2,5 kila bez obzira što je putovao zemljom i prisustvovao brojnim emisijama i okupljanjima njemu u čast. Kao takva senzacija bio je osiguran na 10.000 dolara što je danas mnogostruko veća cifra.

S obzirom da Mike nije imao glavu, i kljun, disao je kroz pantrljak od vrata. Vlasnici su mu taj otvor na vratu svakodnevno čistili naročito nakon pojenja i hranjenja, ali jednu večer nisu uspjeli naći kapaljku i Mike se ugušio. Umro je 18 mjeseci nakon što mu je glava otkinuta.

Više o Mikeu možete pročitati ovdje.

Komentar Matrix Worlda: Urednici MW-a se protive bilo kakvom mučenju i ubijanju živih bića (ljudi, životinja i biljaka). Znamo da je u ovakvom svijetu u kojem živimo gotovo nemoguće živjeti bez uništavanja drugih. Iskreno se nadamo da će naše društvo i ljudi u budućnosti evoluirati na viši stadij gdje ljudski rod neće pratiti smrt i mučenje samo da bi taj isti ljudski rod opstao.