SVEMIR KROZ TELESKOP

Znanstveno otkriće: Naš univerzum nije jedini ima ih još, ali treba dodatno istraživati da bi se potvrdila teorija paralelnih univerzuma!

Preveli i uredili: Urednici Matrix Worlda

Mjesta na kojima je teleskop Planck otkrio signale drugih univerzuma.

Koliko puta smo gledali u mnogim emisijama znanstvene fantastike o paralelnim univerzumima i o paralelnim svjetovima? Koliko se o tome godinama raspravljalo, da li tako nešto postoji ili je samo fikcija bujne mašte? Po istraživanju znanstvenika, paralelni univerzumi nisu fikcija već stvarnost i za to imaju dokaz ali se o tome treba dodatno istraživati da bi se sa sigurnošću potvrdila teorija o multiverzumima ili mnogostrukim univerzumima.

U znanstvenom žurnalu pod nazivom „Physical Review D“ izdane su neke jako interesantne teorije vezane za multi-univerzume ili multiverzume. Univerzum se širi, to je jako dobro poznata činjenica, smatra se da se on širi od trenutka Velikog Praska ili „Big Banga“, kako se zove na engleskom jeziku. Kako se širi, stvara određene balone koji se također šire i to tolikom brzinom da njihova svjetlost nikada ne može doći do ovog univerzuma. U biti, ti baloni su dijelovi univerzuma koje ljudska bića iz ovog univerzuma nikada ne mogu vidjeti niti mogu osjetiti njihove efekte niti ih ikada mogu doseći. Oni su po svim standardima drugačiji univerzumi od naših, koji bi se mogli razvijati na potpuno drugačiji način od našega.

Nevjerojatno “oko” teleskopa Planck zadire tamo gdje prestaje naš poznati univerzum.

Ali ti univerzumi, kao i naš univerzum, imaju međusobnu interakciju kroz kozmičku mikrovalnu pozadinu ili, na engleskom, Cosmic Microwave Background ili CMB-e. Oni ostavljaju određene uzorke na CMB-ima, koje kako fizičari smatraju imaju izgled diska. Znanstvenici su već detaljirali CMB-e kroz probu Wilkinsonove mikrovalne anizotropije (Engleski: Wilkinson Microwave Anisotropy Probe). Znanstvenici su napravili provjere CMB-a u potrazi za „otiscima“ alternativnih univerzuma, i vjerojatno OTKRILI ČETIRI DRUGA univerzuma.

Može li teleskop Herschel-Planck otkriti paralelne univerzume?

Znanstvenici su pronašli četiri signala alternativnih „balona“ univerzuma u područjima gdje multiverzumska teorija može najbliže objasniti drugačiju kozmičku mikrovalnu pozadinu, ali ako se gleda na cijeli univerzum, onda još uvijek četiri signala koja ne pripadaju našem univerzumu ne čine multiverzum jer bi ih trebali naći još više. Doktor Hiranya Peiris je otvoreno izjavila kako trebaju pronaći još podataka uz pomoć teleskopa Planck kako bi se teorija potvrdila te da su ovi univerzumi napravljeni u isto vrijeme ali da su se onda odvojili i svaki krenuli svojim putem brže od svjetla među njima.

Rad doktorice Peiris i njenog tima te podatke koje su dobili uz pomoć teleskopa Planck možete pročitati ovdje dok aneks radu s najnovijim podacima možete naći ovdje.

Nas je zaintrigirala informacija same doktorice Peiris koja je izjavila da se ove informacije i radovi neće moći dodatno objašnjavati i komentirati do početka 2013. Jesu li naši znanstvenici toliko prestravljeni otkrićima da zaista ne žele u javnost prije nego li dobiju više materijala kojim bi mogli baratati?

Profesor George Efstathiou, direktor Instituta za kozmologiju Kavli na Sveučilištu Cambrige, izjavio je kako je ovaj rad „Prvi ozbiljan napor da se istraži mogućnost paralelnih univerzuma“.

Cijeli članak pročitajte ovdje.