TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Kako se vatra ponaša u bestežinskom okružju?

Autor: Ljubica Šaran

Mnogi su se pitali kako se ponaša vatra u bestežinskom stanju. Ako niste imali prilike vidjeti kako plamen svijeće izgleda u svemiru, onda je ovo pravi tekst za vas.

Tipičan plamen svijeće producira: toplinu, svjetlost, ugljik-dioksid i vodenu paru. Toplina uzrokuje širenje zapaljivih produkata, što smanjuje njihovu gustoću i zbog toga se „plamen“ širi prema gore, to jest levitira zbog uzgona zraka i zračnih strujanja.

U ranim godinama svemirskog programa, željelo se napraviti test u svemiru da bi se ustanovilo kako izgleda plamen u bestežinskom stanju. 1967. vatra je izbila u letjelici Apollo-a I, što je dodatno zakompliciralo stvari jer su tri astronauta živi izgorjeli, iako je sama kapsula bila izolirana i iz nje je bio isisan zrak, no mnoge zapaljive stvari kao što su izolacija električnih žica su omogućile paljevinu i probijanje cijevi za opskrbu kisikom tako da je kabina Apolla I postala pećnica. Ideja o direktnom pokusu vatre u bestežinskom stanju unutar letjelica je odbačena kao krajnje opasna za više desetljeća.

Dr. Vedha Nayagam s NASA-inog Nacionalnog Centra za Istraživanja mikrogravitacije u Istraživačkom Centru Glen, je izučavao kasnije pokušaje NASA-e da ispitaju vatru svijeće u svemiru u strogo kontroliranim uslovima.

Za razliku od prvotnih razmišljanja da će plamen svijeće biti potpuno okrugao, vatra svijeće u bestežinskom stanju imala je oblik diska, i bila je plave boje u početku, na kraju je dio uz vosak bio plave boje a sam vrh poznate žutkaste boje, znanstvenici su zaključili kako mikrogravitacija ne samo da daje poseban oblik diska plamena već daje i boju koja nije uobičajena na Zemlji iako su korišteni isti plinovi koji se nalaze u atmosferi planete.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.