PRIZMA DRUŠTVA

Nevjerovatna učinkovitost marihuane u tretiranju bolesti

Autor: urednici MW-a

Matrix World

Unazad 5000 god., marihuana (Canabis sativa) je poznata kao ljekovita biljka, problem je samo što u medicinskim krugovima nije javno priznata. Pismene tragove o njenoj ljekovitosti možemo naći i u Kini, i to prije 2800. godina. Marihuana ima tisuće načina s kojima se može upotrijebiti u medicinske svrhe.

Dok je bila legalna, do izglasavanja Marihuana Tax Act-a (Zakona o porezu na marihuanu) američkog Kongresa iz 1937.g. , koristila se kao tonik za smirenje, o tome su čak normalno izlazili i članci.

Krema za kožu na osnovi kanabisa

Osim nevjerovatne ljekovite moći, njezina upotrebljivost je takoreći beskrajna. Može se koristiti kao hrana, gorivo, tkanine, čak i građevni materijal, čak i kao osnovica za njegu kože u kremama ….o svemu tome sve se može naći na internetu. Dok god je slobodni protok informacija na netu dostupan, molili bi vas da se  iskoristite dostupnost informacija te da se sami više informirate o svim kontroverzama, lažima i istinama o kanabisu.

Vlati kanabisa su savršene za tekstilnu industriju

U PBS-ovom dokumentarcu, ističe se ljekovitost marihuane u liječenju boli, epilepsije i karcinoma. No sada, kad je javnosti dostupna informacija o ljekovitosti, otvorio se prostor za velike farmaceutske koncerne za nesmetanu sintezu i patentiranje ljekovitih sastojaka marihuane, a da pri tom biljka sama nužno ne mora postati legalna.

Iako je PBS-ova reportaža uglavnom pozitivno određena naspram cannabisa, ona uključuje i osvrt dr. Erica Votha, predsjednika Instituta za globalnu medicinsku politiku koji je dugogodišnji, vrlo glasan oponent uporabe marihuane u medicinske svrhe. No bez obzira na sve, dokumentarac je primamljiv  i izuzetno informativan projekt koji bi možda mogao pomoći u destigmatizaciji straha  i praznovjerja koji su pripisani ovoj taboo biljci.

Da bi pogledali  PBS-ovu  desetminutnu reportažu o medicinskim svojstvima marihuane nazvanu  “Raščišćavanje Dima” : Koristi i ograničenja medicinske marihuane posjetite ovu stranicu:

U tom dokumentarcu, novinar PBS-a razgovara sa anonimnom ženom iz Montane koja je epiliepsiju izliječila hraneći se sirovim maslacem od marihuane. Žena se iselila iz države u kojoj je rođena, gdje marihuanu nije dozvoljeno koristiti u medicinske svrhe u područje gdje je 2004. prošao zakon koji dozvoljava liječnicima preporučiti medicinsku marihuanu svojim pacijentima.

“Iako sam uglavnom koristila 14 različitih lijekova, obično bih i dalje imala 12 napadaja dnevno” kazala je žena PBS-ovu novinaru. “Običavala sam piti po dvije ruke pune tableta. No ne više. Ne uzimam marihuanu zbog bilo kakvih psiholoških učinaka, samo jedem sirov maslac marihuane s kruhom.”

Ispričala je da je praktički isprobala sve na tržištu postojeće lijekove za tretiranje epilepsije.

I na kraju, nakon svih terapija koje je prošla, sirovi maslac marihuane, potpuno prirodan bez ikakvih sintetskih aditiva pokazao se najuspješnijim, tj. pokazao se stvarno učinkovitim. A kao dodatni bonus nije bilo štetnih nuspojava koja bi se mogla povezati sa uporabom sirovog maslaca od marihuane, kao što je što je slučaj pri liječenju sa klasičnim antiepilepticima.

Situacija s kanabisom postaje još složenija ako pročitamo nastavak.

Konvencionalna medicina nije pristaša koncepta sinergističkog liječenja

U PBS-ovoj reportaži argumenti Dr. Vortha protiv marihuane polaze od njegova mišljenja da marihuana nije stvarni lijek obzirom da ona nema odobrenje od strane FDA (Državna Agencija za hranu i lijekove) u smislu sigurnosti i djelotvornosti. No razlog za isto, nije to što marihuana nije sigurna ili što je nedjelotvorna nego zato što marihuanu kao cjelovitu biljku farmaceutske tvrtke ne mogu patentirati, koje inače plaćaju ogromne novčane iznose da bi se njihov lijek odobrio od strane FDA, što ustvari održava FDA poslovanje.

Činjenica da Dr. Voth u potpunosti odbacuje koncept sinergističkog liječenja, tj. prihvaćanje koristi  pri konzumiranju cjelovite biljke, a ne samo nekih njenih sastojaka tzv. “aktivnih supstanci”  više je nego uznemiravajuća. Dr. Voth iznosi kao činjenicu da se ljudi koji puše ili konzumiraju marihuanu u medicinske svrhe izlažu djelovanju velikog boja različitih kanabinioda i drugih dodatnih supstanci a ne samo ekstraktu tetrahidrokanabinola (THC).

Prema mišljenju Dr. Votha i u skladu sa stavovima konvencionalne medicine samo “aktivna komponenta” koja bi zasebno bila testirana te pokazala specifičnu mjerljivu učinkovitost jest  valjana medicinska terapija. Ljudima poput Dr. Votha konzumacija cjelovite biljke u svrhu liječenja potpuno je stran koncept obzirom da oni jednostavno ne mogu prihvatiti ideju da više komponenti koje su prisutne u zdravoj hrani i biljkama podupiru jedna drugu u djelovanju pri čemu dolazi do sinergistički pozitivnog učinka. I nadalje, da te komponente mogu biti manje učinkovite ili čak štetne ako se odvoje jedna od druge i izoliraju iz cjeline ili ako se samo određena komponenta sintetizira.

Dr. Donald Abrams.

“Marihuana sadrži protuupalne komponente, antioskidanse i protukancerogene tvari.” kaže Dr. Donald Abrams, onkolog i profesor kliničke medicine na Kalifornijskom Sveučilištu (University of California) u San Franciscu. (UCSF). “Ja sam liječnik onkolog, i obično svojim pacijentima preporučam da razmotre marihuanu u slučaju gubitka apetita, mučnine, bolova, depresije i insomnije. To je jedan lijek koji im može zamijeniti pet drugih.”

No Dr. Voth insistira na mišljenju da je marihuana kakvu trenutno poznajemo potencijalno štetna, i da jedini način na koji bi ikad mogla biti u uporabi jest kao izolirani ljekoviti oblik.

No krenimo dalje s istraživanjem o ovoj biljci.


Veliki farmaceutski koncerni imaju zeleno svjetlo da ekstrahiraju, manipuliraju, sintetiziraju tj. raspolažu s marihuanom u čistoj formi da bi mogli patentirati njene aktivne komponente

Dr. Igor Grant i dr. Donald Abrams, iz Istraživačkog Centra za Kanabis u Kaliforniji imaju mišljenje da marihuana ima pozitivna svojstva za liječenje i pomoć čitavog niza bolesti i stanja.

Profesor doktor Prakash Nagarkatti.

Profesor patologije i mikrobiologije Sveučilišta u Južnoj Karolini Prakash Nagarkatti kaže da  naše tijelo samo stvara neke spojeve kao što su kanabinoidi, ali u izuzetno malim količinama. Također radi predkliničke studije na miševima da bi dokazao svoju teoriju da kanabinoidi iz lijeka imaju sposobnost djelovanja na receptore u mozgu koji nakon toga šalju signale stanicama raka da izvrše “samoubojstvo”. Ispitivanje vrši doduše sintetičkim lijekom, a ne cijelom biljkom kako je preporučeno, čime je ispitivanje lakše, a naravno i unosnije. No na ispitivanju na miševima 30% miševa je odbacilo tumor, a ostalim se bitno smanjio. Ohrabren tim rezultatima, ispitivanja je počeo vršiti i na pacijentima s leukemijom.

Američki Institut za Zdravstvo već je potvrdio da marihuana ima ljekovita svojstva;

Bez obzira na pretjerano reklamiranje od strane marihuana naysayera, ostaje i dalje istina da su korisna svojstva marihuane dokaziva. Uz to biljka djeluje suprotno stavovima konvencioalne medicine te je djelotvorna i nema štetnih nuspojava. Čak je i Američki Institut za Zdravstvo potvrdio da  marihuana u svojoj prirodnoj formi ima terapijski učinak posebice u liječenju epilepsije i u skladu s dva odvojena izviješća vezana na isto.

Možete pogledati nekoliko primjeraka ova dva izviješća na sljedećim poveznicama:

Marijuana and Health: Report of a Study

Marijuana and Medicine: Assesing in the Sience Base :

Prema PBS-u, uzimajući u obzir veliki broj patenata koji su farmaceutske tvrtke fajlirale, a odnose se na sintetizirane i izolirane sastojke marihuane, biljka ima sposobnost liječiti “skoro sve”, uključujući multiplu sklerozu (MS), Alzheimerovu bolest, reumatoidni artritis, Parkinsonovu bolest, epilepsiju, srčana oboljenja, gojaznost, mentalne bolesti i karcinom.

Farmaceutske kompanije žele marihuanu zadržati za sebe u cijelosti jer znaju koliki opseg učinkovitosti ima. Zato se jako trude blokirati legalizaciju marihuane kao cijelovite biljke u nadi da će okrenuti tržište na patentirane ljekovite oblike koji će im donijeti nove bilione dolara prihoda.
Iz članka izdanog na Science Daily vidljivo je da je studija dokazala da marihuana usporava rast tumora pluća za pola:

Aktivna supstanca iz marihuane usporava rast klasičnog tumora pluća za pola te značajno smanjuje sposobnost širenja tumorskih stanica, kazali su  istraživači s Harvardskog sveučilišta koji su kemijsku supstancu testirali i laboratorijski i na miševima.

To je prvi skup ispitivanja koja bi pokazao da sastojak marihuane THC inhibira rast EGF-a /Epidermal Growth Factor /faktora koji utječe na epidermalni rast i pomake u receptoru za faktor epidermalnog rasta (EGFR) .

Tumori pluća koji pretjerano pokazuju EGFR uglavnom su visoko agresivnog tipa i rezistentni su na kemoterapiju.

THC koji pogađa kanabinoidne receptore CB1 i CB2 po djelovanju je sličan endokanabinoidima, a to su kanabinoidi koji se prirodno stvaraju u organizmu, te aktiviraju navedene receptore. Istraživači sugeriraju da bi THC ili drugi stvoreni agensi koji aktiviraju ove receptore mogli biti upotrebljeni s ciljem da se nađe način liječenja karcinoma pluća.

Jedina klinička studija koja je testirala THC kao terapiju koja smanjuje rast tumora a koja je nedavno završena je Britanska pilot studija na ljudskim glioblastomima.

U ovoj studiji o kojoj pišemo istraživači su prvo demonstrirali stanične obrise u dva različita karcinoma pluća, kao i  uzorke  koji pokazuju  CB1 i CB2 kod pacijenata s karcinomom pluća. Nadalje su pokazali da netoksične doze THC-a inhibiraju rast i širenje staničnih obrisa.”Kada su stanice tretirane s THCom, one imaju manje faktora koji utječe na epidermalni rast (EGFR) stimulirajući invaziju, a to je izmjereno u mnogim in-vitro izviješćima” kazao je Preet.

Nakon tri tjedna:  Istraživači su injektirali standardizirane doze THC-a u miševe kojima su prije implantirane stanice ljudskog karcinoma pluća, te su ustanovili da su se tumori u tretiranih životinja smanjili u veličini i težini za 50%  u usporedbi s kontrolnom grupom. Uz to kod ovih miševa došlo je do smanjenja kancerogenih lezija na plućima za otprilike 60%., te do značajne redukcije proteinskih markera koji se povezuju s progresijom tumora, kazao je Preet.

Rekli bismo: nikada ne odustajte od ljekovitosti prirode koja nas okružuje.