MISTERIJE

Znanstvenici uspijevanju dokazati da je slobodna volja ILUZIJA!

Nema slobodnog izbora i slobodnih odluka, znači li to da je film Matrix pogriješio s idejom slobodne volje?!

Preveli i uredili: urednici Matrix Worlda

Recimo da se približavate križanju i u zadnji trenutak odlučite skrenuti na desno. Zdrav razum bi rekao da ste napravili aktivnu odluku da skrenete desno – odluku koju manje-više napravimo djelić sekunde prije nego li krenemo u akciju, ali znanstvenici otkrivaju kako takvo donošenje odluka ima mnogo dublje neurološke korijene – toliko duboke da znanstvenici mogu opservirati uzorke moždane aktivnosti koji im omogućavaju da predvide koje će se odluke donijeti prije nego li je opservirana osoba svjesna svojih odluka.

Drugim riječima znanstvenici su ozbiljno pretresli značenje kako mi doživljavano slobodnu volju.

Kerri Smith iz tiskovine Nature piše:

Mi ljudi volimo misliti kako su naše odluke plod kontrole našeg svjesnog uma – to jest DA MI IMAMO SLOBODNU VOLJU. Filozofi su o konceptima slobodne volje raspravljali milenijima, sada neuro-znanstvenici iz tima Johna Dylana Haynesa i drugi znanstvenici širom svijeta ovu tvrdnju stavljaju pred veliko iskušenje. Oni tvrde kako svijest i donošenje odluka može biti samo bio-kemijska začkoljica, bez utjecaja na ljudske akcije. Prema toj logici, LJUDSKA SLOBODNA VOLJA JE ILUZIJA.

Po izjavi neuro-znanstvenika Patricka Haggarda sa Sveučilišta u Londonu: „Mi osjećamo i mislimo da smo nešto izabrali ali u stvari nismo.“

Komentar Matrix Worlda: Jasno nam je kako ovo istraživanje može zvučati oprečno svemu u što vjerujemo i svemu čim se dičimo, osobne, građanske slobode proizlaze iz ideala slobodne volje, pitamo se je li naša svijest i njene mogućnosti oblikovane i limitirane okružjem i „denzitetom“ u kojemu živimo? Ako je slobodna volja iluzija, onda sva učenja od filozofskih do religijskih padaju u vodu.

Cijeli članak pročitajte ovdje.