ZEMALJSKE PROMJENE

Masivni potres u Japanu je promijenio gravitaciju Zemlje

Preveli i uredili: urednici Matrix Worlda

Devastirajući potres u Japanu koji se dogodio u ožujku ove godine je bio dovoljno jak da malo poremeti gravitaciju ispod područja na kojem se dogodio potres, otkrili su znanstvenici.

Bilo što s masom ima gravitacijsko polje koje privlači objekte prema sebi. Snaga polja ovisi o masi tijela. Pošto masa Zemlje nije jednako raspoređena (o čemu smo pisali ovdje), to znači da je gravitacijsko polje jače na nekim mjestima i slabije na drugim mjestima.

Poremećaj gravitacije Zemlje uvećana za 7000 puta.

Potres magnitude 9.0, koji se dogodio u Tohoku-Oki rasjedu u ožujku je bio najjači potres koji je zadesio Japan i peti najjači koji je ikada zabilježen na planeti. Da bi vidjeli kako je potres deformirao koru planete na tom mjestu, znanstvenici  Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE), su satelitom analizirali gravitacijska polja prije i nakon potresa.

Potresi najjače magnitude.

Znanstvenici su otkrili kako je potres na Tohoku Oki-ju reducirao gravitacijsko polje na tom mjestu za dva milijunita dijela gala, tako što su malo stanjili zemljinu koru koja uobičajeno iznosi 980 gala. (gal je skraćenica za jedinicu pod nazivom: Galileo, koja označava jedinicu akceleracije na jedan centimetar u sekundi na kvadrat.).

„Najvažnija implikacija naših nalaza je ta da je masivan potres na Tohoku Okiju donio značajne promjene ne samo u zemlji već u podzemnoj strukturi Japana,“ izjavio je Koji Matsuo, geofizičar Sveučilišta Hokaida Japana.

GRACE sateliti su prije toga otkrili kao su gravitacijske promjene uzrokovane i u  potresima od magnitude 9,1 do 9,3 koji su se dogodile 2004. godine na području Sumatre i Ademanskog mora, koji su treći najjači potresi ikada zabilježeni. Promjene gravitacije primijećeni su i u području Čilea koji je imao potrese 2010. magnitude do 8,8 jakosti, koji je osmi ikada zabilježeni potres. Oni su svi reducirali gravitaciju u područjima u kojima su se dogodili.

Znanstvenici sada pokušavaju detektirati promjene u gravitacijskom polju u planetarnoj kori dok se ona polako vraća na mjesto.

Matsuo i njegove kolege su objavile ove nalaze 22.09.2011. u žurnalu Geophysical Research Letters.

Originalni članak na Engleskom jeziku pročitajte ovdje.