PONERIZACIJA DRUŠTVA

Ne vjerujete u teorije zavjere, promislite ponovno: Otkrivena korporativna mreža koja upravlja svijetom!

Preveli i uredili: urednici Matrix Worlda

Našom predivnom planetom upravljaju korporacije povezane mrežom međusobnih utjecaja, novca i odluka o kojima mi nemamo pojma.

U jeku protesta protiv financijske moći, potvrdila se noćna mora svakog prosvjednika. Analizatori veza između 43 tisuće transnacionalnih korporacija, identificirali su relativno malu grupu kompanija, uglavnom BANAKA, s neproporcionalnom moći nad globalnom ekonomijom.

Ovo istraživanje je naletjelo na neke kritike (naravno), ali analizatori kompleksnih sustava su kontaktirali online tiskovinu New Scientist s željom da se ovi podatci otkriju u javnosti i da se konačno objelodane podatci o tome tko upravlja globalnom ekonomijom. Analizatori su izjavilo kako bi se analiza mogla još dodatno proširiti kako bi identificirali globalni kapitalizam koji bi na takav način, ako bi bio otkriven, postao više stabilan.

Ideja da nekoliko bankara kontrolira veliki dio kolača globalne ekonomije, ne mora se činiti kao udarna novost, jer se protesti diljem svijeta, uključujući i na WAll Streetu  događaju mahom zbog utjecaja banaka. No trio istraživača iz Švicarskog Federalnog Instituta za Tehnologiju u Zurichu, koji se bave ispitivanjem kompleksnih sustava, je išao korak dalje od ideologije, empirički identificirajući mrežu moći. Oni su dobili krajnji rezultat kombinacijom matematike i modela prirodnih sustava s detaljnim podatcima o svakoj kompaniji  da bi dobili podatke o vlasništvu među transnacionalnim korporacijama.

James Glattfeld analizator je izjavio: „Realnost je vrlo kompleksna i mi se moramo pomaknuti od dogme, bez obzira da li se radilo o teorijama zavjere ili slobodnom tržištu.“

Tim iz Zuricha je još 2007. počeo sa skupljanjem podataka o 37 milijuna kompanija i investitora diljem svijeta, od tih 37 milijuna uspjeli su izvući 43.060 transnacionalnih kompanija i vlasništvo među njima. Oni su napravili model s podatcima o tome koja kompanije posjeduje drugu, u kolikom udjelu i kako ih vlasnički udjeli međusobno povezuju, i koja kompanija operira profitom druge kompanije. Na takav način dobili su kompleksnu sliku koja pojednostavljenim jezikom pokazuje tko upravlja globalnim ekonomijom.

Oni su otkrili kako 1318 kompanija ima povezano ili preklopljeno vlasništvo. Sve one su povezane s jednom ili više drugih kompanija, i obično su bile u grupama od 20 kompanija u matičnom jatu s velikim vezama. Iako ovih 1318  kompanija predstavlja samo 20% globalnog profita, svih 1318 kompanija posjeduje kolektivno kroz dionice većinu svjetskih kompanija i dodatnih 60% svjetskih prihoda, što znači da upravljaju sa 80% svjetskih prihoda.

Kad je tim dodatno istražio vlasničke udjele i veze među kompanijama otkrili grupu koja je super povezana i pomiješana vlasničkim udjelima između 147 kompanija, koji kontroliraju 40% ukupnog bogatstva svjetske ekonomije. Drugim riječima manje od 1% kompanija kontrolira 40% cijele mreže. Većina od njih su financijske institucije. Top 20 uključuje:  Barclays Bank, JPMorgan Chase & Co, i The Goldman Sachs Group.

John Driffill sa Sveučilišta u Londonu je izjavio kako je važnost ovog istraživanja u tome što je pokazalo kako mali broj ljudi kontrolira globalnu ekonomiju i daje dublji pregled ekonomske (ne) stabilnosti.

„Vrlo je uznemiravajuće vidjeti koliko su stvari povezane,“ rekao je George Sugihara koji je ekspert za složene sustave i savjetnik Deutsche Bank.

Trio iz Zuricha je naveo kako ovaj super povezani i moćni entitet možda nije rezultat teorija zavjere ali je pitanje koliko je ogromna njihova moć i do kuda ona doseže.

Evo top 50 super povezanih kompanija koje upravljaju svjetskom ekonomijom:

1. Barclays plc
2. Capital Group Companies Inc
3. FMR Corporation
4. AXA
5. State Street Corporation
6. JP Morgan Chase & Co
7. Legal & General Group plc
8. Vanguard Group Inc
9. UBS AG
10. Merrill Lynch & Co Inc
11. Wellington Management Co LLP
12. Deutsche Bank AG
13. Franklin Resources Inc
14. Credit Suisse Group
15. Walton Enterprises LLC
16. Bank of New York Mellon Corp
17. Natixis
18. Goldman Sachs Group Inc
19. T Rowe Price Group Inc
20. Legg Mason Inc
21. Morgan Stanley
22. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc
23. Northern Trust Corporation
24. Société Générale
25. Bank of America Corporation
26. Lloyds TSB Group plc
27. Invesco plc
28. Allianz SE 29. TIAA
30. Old Mutual Public Limited Company
31. Aviva plc
32. Schroders plc
33. Dodge & Cox
34. Lehman Brothers Holdings Inc*
35. Sun Life Financial Inc
36. Standard Life plc
37. CNCE
38. Nomura Holdings Inc
39. The Depository Trust Company
40. Massachusetts Mutual Life Insurance
41. ING Groep NV
42. Brandes Investment Partners LP
43. Unicredito Italiano SPA
44. Deposit Insurance Corporation of Japan
45. Vereniging Aegon
46. BNP Paribas
47. Affiliated Managers Group Inc
48. Resona Holdings Inc
49. Capital Group International Inc
50. China Petrochemical Group Company

* Lehman je još uvijek postojao u 2007. od kada su ovi podatci.

Cijeli tekst na Engleskom jeziku pročitajte ovdje.