PONERIZACIJA DRUŠTVA

Psihopatske ubojice imaju svoju vrstu izražavanja koja otkriva uzorak predatora

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Riječi mogu zrcaliti dušu (za one koji je imaju, op. ur), a znanstvenici su počeli otkrivati kako to iskoristiti u stvarnosti. Kompjuterizirana analiza teksta pokazuje da psihopatski ubojice koriste određeni izbor riječi na način koji se mogu identificirati – i to rade podsvjesno – kada govore o svojim zlodjelima.

Ovo istraživanje može postati novi alat za dijagnosticiranje i liječenje i može imati implikacije na području borbe protiv kriminala i u socijalnim medijima.

„Riječi psihopatskih ubojica odgovaraju njihovim osobnostima, koje reflektiraju škrtost, odvojenost od njihovih nedjela i emocionalnu plitkost,“ izjavio je Jeff Hancock profesor kompjuterske i informatičke znanosti na Sveučilištu Cornell i njegovi kolege sa Sveučilišta Britanske Kolumbije u žurnalu Kriminalističke psihologije.

Hancock i njegovi kolege su analizirali priče četrnaest psihopatskih ubojica muškaraca koji se nalaze u kanadskim zatvorima. Oni su te osobe usporedili s 38 osuđenih ubojica koji nisu dijagnosticirani kao psihopate. Od svakog ispitanika je zatraženo da opiše svoj zločin u detalje. Njihove priče su se snimile, a od snimka su se napravili transkripti koji su se kompjuterski analizirali.

Psihopati su koristili riječi kao što su: „zato“, „zbog toga“, „ili“, „pa što“, implicirajući da je zločin „trebao biti učinjen“ da bi opravdali određen cilj. Oni su koristili duplo više riječi koje su se odnosile na fizičke potrebe, kao što je hrana, seks ili novac, dok su osobe koje nisu psihopati koristili riječi koji se više odnose na socijalne potrebe – obitelj, religioznost i duhovnost. Psihopati su tako otkrili svoju predatorsku narav. Po svom vlastitom opisu, psihopati su često opisivali do u detalje što su na dan ubojstva jeli.

Psihopati često govore u prošlom vremenu, sugerirajući odvojenost od svojih zlodjela, izjavili su znanstvenici. Oni nisu tečni u svome izražavanju, koriste više „haa“ i „hmm“. Točan razlog za ovakvo izražavanje nije poznat, ali znanstvenici sugeriraju da psihopati pokušavaju više ostaviti pozitivan dojam, i da im to predstavlja veći mentalni napor kako bi oblikovali priču.

Close Up Portrait of Ted Bundy Waving

Ted Bundy, serijski ubojica, silovatelj i nekrofil.

„I u prethodnim istraživanjima se ispitivalo kako psihopate koriste jezik,“ rekao je Hancock. „Naš rad je prvi koji pokazuje da možemo koristiti automatizirani alat kako bi detektirali izrazite uzorke govora psihopata,“ izjavio je Hancock. To bi moglo u mnogome pomoći kliničkim psiholozima jer tretiranje psihopata može biti izričito različito.

Hancock i njegovi suradnici, Michael T. Woodworth i Stephen Porter sa sveučilišta Britanske Kolumbije, su napravili knjigu “Hungry like the wolf” koja se bavi analizom jezika psihopata, a koja je izdana 14.09.2011.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.