SVIJET POD LUPOM

Poveznica između solarne aktivnosti i zimskog vremena otkrivena!

Znanstvenici su po prvi puta demonstrirali jasnu poveznicu između jedanaestogodišnjeg solarnog ciklusa i zimskog vremena na sjevernoj hemisferi tvrdi Physorg.com.

Oni su otkrili kako niska solarna aktivnost može doprinijeti zimama u Velikoj Britaniji i u sjevernom dijelu Europe i dijelovima Amerike. Ali visoka aktivnost Sunca ima obrnuti efekt.

Studija je pomogla objasniti kako je Velika Britanija zahvaćena tako hladnim zimama u zadnjih par godina: Sunce se upravo pomalja iz solarnog minimuma.

„Naši znanstvenici su ustanovili poveznicu između solarnog ciklusa i zimske klime koja nije samo čista koincidencija,“ izjavio je doktor Adam Scaife iz Meteorološkog Ureda Velike Britanije, koji je jedan od voditelja ovog istraživanja.

Istraživanje je objavljeno u tiskovini Nature Geoscience, samo otkriće također predlaže jako primamljivu mogućnost da se zbog regularnih solarnih ciklusa može pomoći meteorolozima da predvide hladne zime na sjevernoj hemisferi.

„Bili smo u stanju reproducirati konstantni klimatski uzorak i potvrditi ga da radi koristeći kompjuterski model. Ovo nije samo čisti nalaz o klimi na sjevernoj hemisferi u našoj regiji već je ovaj rad važan za predviđanje meteoroloških vremenskih uzoraka po godišnjim dobima u dekade unaprijed“ rekao je Scaife.

Do sada su znanstvenici uspijevali vidjeti samo slabe poveznice između solarnih aktivnosti i zimskog uzorka meteorološkog stanja: kada je Sunce manje aktivno, onda ima više šanse da iskusimo slabe zapadne vjetrove na sjevernoj hemisferi. Ovaj uzorak sugerira da istočni vjetrovi mogu donijeti hladno vrijeme iz kontinenta na Veliku Britaniju.

Ali znanstvenici su se dugo mučili da bi UV (ultra-ljubičaste) signale inkorporirali u klimatske modele.

Sada nova satelitska mjerenja koja dobivaju od NASA-inih satelita za solarnu radijaciju i klimatski ekperiment:  Solar Radiation and Climate Experiment (SORCE), otkrivaju kako razlike u solarnom zračenju utječu na Zemlju u 11. godišnjem solarnom ciklusu i da su ona mnogo viša nego li se prije mislilo. Satelit je lansiran 2003., i prvi je izmjerio solarno zračenje u UV spektru.

„Instrumenti na satelitu SORCE su razdvojili UV svjetlo na regije male valne duljine, stvarajući dobru spektralnu rezoluciju. Prije ovoga su klimatski modeli koristili široki spektar, tako da nisu mogli otkriti solarne signale,“ objasnila je profesorica atmosferske fizike Joana Haigh s Imperial Sveučilišta u Londonu.

Koristeći nove informacije u modelu Meteorološkog Ureda,Saife i Haigh i ostali znanstvenici sa Oxforda su demonstrirali kako je moguće reproducirati efekte solarnih varijabli koje se pokazuju u klimatskim zapisima.

Čini se kako se u godinama niske UV aktivnosti, uglavnom formira hladan zrak iznad tropa u stratosferi na nekih 50 kilometara iznad tla. To se balansira s više istočnih vjetrova koji se kreću na srednjim visinama – uzorak koji tada hladi Europu, donoseći hladan zrak s istoka i hladne zime u sjevernoj Europi.

Ali kada je solarna aktivnost veća od prosjeka – na vrhuncu jedanaestogodišnjeg solarnog ciklusa – tada se događa obrnuta stvar: jaki zapadni vjetrovi koji donose topao zrak i blage zime Europi.

Rendgenske snimke Sunca, izvor NASA.

„Mi vidimo kako nivoi UV zračenja utječu na distribuciju zračnih masa oko Atlantskog bazena. To pravi distribuciju topline – tako dok Europa i SAD mogu biti hladnije, Kanada i Mediteran će biti topliji, što je direktan utjecaj na globalne temperature,“ objasnila je Sarah Ineson, vodeći voditelj ovog izvješća.

„Čak i s većinom stratosferskih i atmosferskih modela vrlo je teško predvidjeti vremenske uzorke na nivoima godišnjih doba, Ali s ovom studijom zajedno s konstantnim podatcima koje dobivamo od NERC istraživanja za solarne varijable i klimu – Solar Variability and Climate (SOLCLI), to nam daje još više detalja našim trenutačnim saznanjima,“ izjavila je Haigh.

Ona je također izjavila kako podatci ovog istraživanja dolaze od samo jednog satelita: „Ako nešto nije dobro s mjernim instrumentima onda bi ovi podatci mogli biti krivi.“

Haih je, s druge strane, jako uvjerena u mehanizam. „Stratosferski podatci su ukazali na poveznicu između UV zračenja sa Sunca i zimskog vremena, ovaj novi rad objašnjava kako su te stvari povezane.“