ZEMALJSKE PROMJENE

Može li Mjesec uzrokovati potrese?

Potres u Japanu se dogodio kada je Mjesec bio gotovo najbliže Zemlji i kada smo bili poravnati s mnogim planetima.

Preveli i uredili: Matrix World tim

Matrix World

Ljudi koji žive na obali prate ritmove plima i oseka, a koji su uglavnom uzrokovani nježnim gravitacijskim utjecajem Mjeseca, dobro znaju utjecaje Mjeseca na oceane. Neki znanstvenici se pitaju može li njegov gravitacijski utjecaj također uzrokovati aktivnost potresa?

„Iste sile koje utječu na plimu i oseku u oceanima utječu i na koru Zemlje,“ rekao je Geoff Chester, astronom i glasnogovornik Opservatorije Američke Mornarice u Washingtonu.

Chester je rekao kako plime u kori Zemlje jesu suptilne od nekih par centimetara, za razliku od oceanskih plima koje mogu doseći visinu od nekoliko metara. „Mi živimo na toj kori, tako da mi u stvari ne primjećujemo te promjene koje se nama čine kao normalne geoide,“ rekao je. „Dakle, efekt je mali ali ipak postoji.“

(Geoida je imaginarni obris koji se uspoređuje s glavnim nivoom oceana i naravno koji ide duž kontinenata.)

U teoriji, ova slabašna deformacija na Zemljinoj kori bi mogla biti dovoljna da započne potres – kao kap koja je prelila čašu.

„Većina potresa se događa na rasjedima duž tektonskih lomova, a većina njih se dogodi kao rezultat geofizičkih procesa, ali može postojati i korelacija (između Mjeseca) i potresa,“ rekao je Chester.

Na primjer, on je rekao kako u biti postoji veliki postotak incidenata potresa na sjevernoj hemisferi kada je Mjesec bio sjeverno od ekvatora dok je veći niz potresa na južnoj hemisferi bio kada je Sunce bilo južno od ekvatora.

Mjesečeva orbita je povezana s rotiranjem Zemlje, tako da Mjesec putuje od juga ka sjeveru u vremenu od 18,6 godina.

Opservirana je korelacija između mjesečevih pozicija u tom ciklusu od 18,6 godina (i lunarnih faza) i aktivnosti potresa. Ne zna se je li to samo slučajnost ili nešto više. „Na to pitanje bi trebala odgovoriti znanost i U.S. Geological Survey,“ rekao je Chester.

„Ne postoje dokazi za nešto tako,“ rekao je John Bellini, geofizičar iz Centra za informiranje o potresima u Koloradu. „Postojale su neke studije koje su pokušale povezati lunarne efekte i seizmiku (relativnu frekvenciju i distribuciju potresa) ali ništa nije pronađeno.

Originalni članak pročitajte ovdje.

Matrix World je već pisao o planetarnim poravnanjima (i onih s kometima) i utjecaja na potrese (članak možete pročitati ovdje). Možda bi ovoj gospodi bilo bolje pročitati rad fizičara James McCanneya, koji je još prije 30 godina napisao znanstveni rad o utjecaju planetaranih poravnanja na događanja na Zemlji, uključujući i potrese. Također moramo spomenuti kako se katastrofalni potres u Japanu dogodio 11.03.2011., kada je Mjesec bio najbliže Zemlji (točnije, 7 dana prije te točke) i kada je Zemlja bila poravnata s Merkurom i Saturnom dok su na drugoj strani solarnog sustava bili poravnati Venera, Saturn i Neptun koji su tako tvorili oblik slova „V“ sa Saturnom kao najnižom točkom slova „V“. Ako planete i komete utječu na seizmiku Zemlje, onda je jako čudno da se to ne događa i s Mjesecom. Video s dotičnim planetarnim poravnanjem iz ožujka ove godine pogledajte ovdje.