SVIJET POD LUPOM

Podmorska vulkanska erupcija na Kanarskom otočju stvorila ogromne mrlje u moru

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Podmorska vulkanska erupcija, koja je započela u ponedjeljak i još uvijek traje, pored obale Kanarskog otoka El Hierro, stvorila je ogromne mrlje pomiješane s lavom, plinovima i pepelom koje su sada vidljive i na površini oko otoka. Kako ih nosi struja tako zagađeni dio postaje sve veći i veći.

Izboji plina pokrenuti podmorskom vulkanskom erupcijom.

U utorak je evakuirano 600 žitelja otočnog južnog gradića La Restinga, zbog straha od erupcije vulkana na otoku. Svi žitelji su ostali van svojih domova do petka dok su znanstvenici nastavili opservirati situaciju da bi procijenili mogu li se žitelji vratiti nazad kućama.

Kao što vidimo na fotografijama, dvije velike zelene mrlje su sada vidljive na površini. Španjolski Nacionalni Institut za Geologiju je izjavio kako se od njih širi miris sumpora i primijećene su mrtve ribe kako plutaju na površini mora La Calmasa. Znanstvenici su izjavili kako su ribe najvjerojatnije umrle zbog trovanja plinovima koji su izašli iz vulkana.

Procjena je da su ove mrlje napravljene iz dva odvojena rasjeda u morskome dnu koji se nalaze na gotovo kilometar dubine. Oba rasjeda se nalaze u neposrednoj blizini od mjesta La Restinga, to jest,  na nekih 2-3 kilometara zračne udaljenosti.

El Hierro je najmanji od Kanarskih otoka. Na njemu je ove godine od 19.07. zabilježeno 10000 potresa, kako se magma kreće ka površini planete. Većina se aktivnosti prebacila od vulkana El Golfo na sjeverni dio otoka ispod mora Las Calmasa u početku ovog mjeseca.

No, na sreću, ove su podzemne vulkanske erupcije smanjile pritisak na zemljinu koru tako da se trenutačno situacija malo primirila. U zadnjih 48 sati broj potresa se značajno smanjilo tako da je svih 11000 žitelja otoka vraćeno normalnim poslovima s prestankom uzbune.

Ovo je prva erupcija u blizini El Hieroa od 1971. kada je eruptirao vulkan Tebeguia u blizini centralnog otoka Kanarskih otoka La Palmae.

El Hierro, koji na španjolskom jeziku znači „željezo“, je proglašen rezervatom biosfere 2000. godine s 60% otoka koji je zaštićen prirodni spomenik. Trenutačno je ovo najaktivniji vulkanski otok Kanara, koji ima najveći broj vulkana,njih 500 koji su otvoreni vulkani, 300 zatrpanih i nekih 70 vulkanskih špilja i vulkanskih galerija.

Cijeli članak pročitajte ovdje.