PONERIZACIJA DRUŠTVA

Istraživanje otkrilo: 1 od 25 poslovnih lidera može biti psihopata

Preveli i uredili: Članovi Matrix World tima

Matrix World

1 od 25 šefova može biti psihopata – to je omjer koji je 4 puta veći negoli u sveukupnoj populaciji – otkrila su istraživanja psihologa i instruktora Paul Babiaka.

Babiak je istraživao 203 američka korporativna profesionalca koje su njihove kompanije izabrale da učestvuju u programu za menadžerski trening. On je otkrio njihove psihopatske osobine koristeći verziju standardne liste za psihopate koju je razvio Robert Hare (jedan od doajena na polju istraživanja o psihopatiji, op. ur.), ekspert o psihopatiji sa Sveučilišta Britanske Kolumbije u Kanadi.

Psihopate karakterizira da su u potpunosti amoralni i fokusirani samo na svoje sebične moći i sebična zadovoljstva, i vrlo moguće da ih u poslovnom okružju ima puno više jer ide na ruku njihovim odlikama. U poslovnom okružju se pohlepa smatra stvaranjem profita koji je najvažnija vrijednost, a na takvim mjestima psihopate mogu napredovati.

Oni su također šarmantni i manipulativni – a u korporativnoj Americi, to lako prođe pod odlike lidera. Kako je britanski Guardian objavio:

Ovo istraživanje sugerira da psihopate imaju slabe menadžerske odlike ali da se adaptiraju dok se penju korporativnom ljestvicom jer mogu sakriti svoje slabosti i suptilno šarmirati svoje nadređene i podređene. Na taj način je gotovo nemoguće razlikovati prirodno talentirane lidere i psihopate, kazao je Babiak.

U stvari, jako je teško spaziti psihopate u bilo kojoj grupi (prema istraživanju koje je napravio Hare, psihopati čine 1% populacije). Oni nisu bezočni serijski ubojice već psihopati koji rastu u sretnim obiteljima punim ljubavi, te završe na način da kanaliziraju svoju energiju na mnogo manje nasilan način – i, recimo, takva osoba postane CEO (Predsjednik upravnog odbora korporacije). „Psihopati zaista nisu onakvi kakvima ih vi zamišljate,“ rekao je Babiak.

The Healthland.