MISTERIJE

Nevjerojatno: Slijepa žena osvojila nacionalnu nagradu za najbolju fotografiju

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Slijepa žena fotograf s legalno proglašenim invaliditetom zbog 90% sljepoće dobila je glavnu nagradu na nacionalnom fotografskom natjecanju u Kanadi.

Tara Miller, 39. godišnja žena je u srpnju ove godine dobila glavnu nagradu kanadskog Nacionalnog instituta za nacionalno natjecanje fotografa pod nazivom: Blind Eye Remeber.

Milleričina nevjerojatna fotografija munje nad suncokretima za vrijeme zalaska sunca je osvojila žiri ovog natjecanja.

„Bila sam jako uzbuđena da dođem do kuće moleći se da sam uslikala pravilan trenutak,“ rekla je Tara o slici.

Ovo nacionalno natjecanje nije samo namijenjeno osobama koje imaju problema s vidom i slabovidnošću, već je otvoreno za sve. Miller je bila samo jedna od petorice natjecatelja koji su u potpunosti izgubili svoj vid. Žiri nije znao za njen nedostatak sve do trenutka kada je dospjela u finaliste.

Miller ima tek 10% vida zbog masivnih glaukoma, istog poremećaja za koje ova organizacija organizatorica natjecanja želi senzibilizirati javnost.

„Sve mi je ovo divno i nevjerojatno,“ rekla je Tara nakon što je dobila nagradu. „To je predivan osjećaj. Odlučila sam se natjecati jer je naglasak ovog natjecanja širenje svijesti o glaukomima koje ja imam već 20 godina.”

Miller regularno volontira u ovoj organizaciji.

„Dio je mog života,“ rekla je Tara.

Finaliste je izabrao trio žirija poznatih osoba koji su tada javnosti širom svijeta predočili radove kako bi javnost sama odabrala pobjednika.

Tara i njen muž Jeff rade kao komercijalni fotografi koji su odabrali motive iz poljoprivrede i hrane kao svoj posao.

Originalni članak pročitajte ovdje.