BISERI

Zločesti majmun! Makaki „posudio“ kameru kako bi napravio odličan autoportret

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Majmun zaintrigiran svojom refleksijom u lećama kamere.

Da bi se napravile odlične fotografije iz svijeta životinja, fotografi se obično trebaju naći na pravom mjestu u pravo vrijeme. U ovom slučaju fotograf David Slater uopće nije bio na mjestu događaja, ali je ipak ostvario rezultat.

Posjetivši nacionalni park Sjeverni Sulawesi u Indoneziji, nagrađivani fotograf Slater je ostavio svoju kameru bez nadzora neko vrijeme.

Ta ista kamera zaokupila je pažnju znatiželjne ženke iz lokalne grupe crnih makakija, koji su poznati po svojoj visokoj inteligenciji i okretnosti.

Fascinirana svojim odrazom u lećama kamere, ona je nekako uspjela pokrenuti kameru. Rezultat je nevjerojatan autoportret.

4-makaki

Ajde i tebe ćemo slikati: Majmuni su čak napravili fotografiju jednog od člana družine zajedno s fotografom Davidom Slaterom.

Slater je izjavio kako je jedan od majmuna pokrenuo kameru, čiji je zvuk uznemirio cijelo društvo na neko vrijeme.

Isprva je bilo dosta slika u kojima su se vidjeli njihovi zubi jer je to vjerojatno bilo prvi put da su vidjeli svoj odraz.

Oni su bili jako odlučni u skakanju po mojoj opremi i izgledalo je da nakon nekog vremena već poziraju pred kamerom.

„Zvuk kamere ih je još više zaintrigirao i prije negoli sam došao do moje kamere oni su već napravili na stotine fotografija iako je većina bila nefokusirana,“ rekao je Slater. „Volio bih da sam ostao duže, jer bih onda sigurno imao pun obiteljski album.“

Autoportret: Ovo je jako ugrožena vrsta makakija. Sami su se slikali nakon što su zgrabili kameru iz opreme.

Monkey takes photos on camera

Radoznala bića visoke inteligencije: Ova vrsta makakija je jako rijetka i smatra ih se vrstom kojoj prijeti istrebljenje.

„S njima sam proveo tri dana i nisu pokazivali ni trunku agresivnosti – njih su samo interesirale stvari koje sam nosio sa sobom,“ rekao je David. „Vrlo je vjerojatno da nikada nisu došli u kontakt s ljudima prije nas i nisu se osjećali ugroženima u našem društvu. To je vjerojatno razlog zašto smo po cijele dane bili skupa.“

Cijeli članak na engleskom jeziku pročitajte ovdje.