TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Život na Zemlji nastao u muljevitim vulkanima Grenlanda?!

Autor: Ljubica Šaran

Grenland je danas otok u polarnom krugu prekriven ledom i snijegom gotovo tijekom cijele godine. Znanstvenici smatraju da je ono mjesto početka svekolikog života na Zemlji. Oni misle da je život nastao u njegovim muljevitim vulkanima.

Regija Isua, koja se nalazi na zapadnom dijelu Grenlanda, je mjesto na kojem se nalaze brojni muljeviti vulkani. Za njih su znanstvenici Laboratorija za geologiju iz Lyona u Francuskoj rekli kako vjeruju da su eruptirali prije 3,8 milijardi godina. Te erupcije su na površinu dovele kemijske elemente koji su važni za formaciju biomolekula. Ovo nije prva takva pretpostavka, ali znanstvenici smatraju da su konačno našli mjesto na Zemlji s perfektnim uvjetima na kojima se mogao razviti život.

Ova nova hipoteza je alternativa trenutačno prihvaćenoj teoriji koja tvrdi da je život nastao u hidrotermalnim izvorima poznatim pod nazivom „Crni pušači“ koji se nalaze na dnu oceana, a koji sadrže perfektne omjere vodika, metana i aminokiselina koje su bile potrebne za stvaranje života na planeti. No ekstremno kiselo okružje ‘crnih pušača’ otežava stabilizaciju aminokiselina, što bi vjerojatno uništilo stvaranje samog života.

Ovi istraživači su ispitivali uzorke minerala serpentita koji je uzet iz regije Isua i koji je star oko 3,8 milijardi godina. Otkrili su kako se ovaj mineral oformio u visoko ne-kiselom okružju, što znači da bi ekstremno pogodovalo stvaranju i stabilizaciji aminokiselina. Što je još važnije, u oceanskoj kori Isue su pronađene sve hidrotermalne tekućine od ugljika do fosfora koji su potrebne da bi se stvorile kompleksne biomolekule. One su se kombinirale u blatnim vulkanima, i čini se da su ti vulkani bili perfektno mjesto da bi se život stvorio na tom mjestu.

Ono što je jako interesantno u ovoj teoriji je da ona tvrdi kako je život nastao na Zemlji, ne u oceanima, jer je Isua majušni dio planete koja je nad morem već skoro 4 milijarde godina. Uzimajući u obzir da je gotovo cijela antička Zemlja bila prekrivena oceanima, čini se logičnim da su rane životne forme napustile blatne vulkane i napravile gigantsku zaobilaznicu, provodeći narednih nekoliko milijardi godina isključivo u oceanima prije negoli su dovoljno evoluirali da bi ponovno došli na kopno s kojega potječu. Ovo je samo teorija i s takvim podacima ne možemo biti sigurni.

Originalni uradak pročitajte ovdje.

Journal of Cosmology, Richard B. Hoover iz NASA-e je otkrio kako 9 meteorita pronađenih na Zemlji sadrže fosilizirane ostatke bakterija.

Komentar Matrix Worlda: Interesantno je kako, uza sve moguće podatke, znanost ozbiljno izbjegava proučavati antičke fosile meteorita koji u sebi imaju tragove već oformljenog života. Na sve moguće načine znanost želi pokazati i dokazati da je život nastao na Zemlji i da nije došao iz svemira kroz panspermiju, o kojoj smo već pisali ovdje s brojnim dokazima i slikama meteorita s fosiliziranim ostacima života. Zbog čega je nauci toliko mučno prihvatiti činjenicu da je panspermija trenutačno najjednostavniji i najlogičniji izvor svekolikog života na Zemlji, mi ne možemo reći ali nam je tragikomično koliko se trude s teorijama i hipotezama dok su im dokazi pred nosom.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.