TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Znanstvenici otkrili: DNK u mozgu se „mijenja kroz život“

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Nova istraživanja moždanih stanica bacila su potpuno novo svjetlo na neurolške bolesti, otkrili su znanstvenici. Istraživači Roslin Instituta Sveučilišta Edinburgh otkrili su kako moždane stanice mijenjanju svoju genetičku „šminku“ kroz život osobe.

Znanstvenici internacionalnog tima su identificirali gene, koji se nazivaju retrotranspozoni, koji su odgovorni za tisuće malenih promjena u DNK promjenama moždanog tkiva.

Istraživački tim je otkrio kako su geni bili naročito aktivni u područjima mozga koji su povezani s obnavljanjem stanica.

Mapiranjem ovih gena u ljudskom genomu, istraživači su kazali kako sada mogu identificirati mutacije koje utječu na moždane funkcije i koje mogu uzrokovati da se razviju bolesti, otkriva britanska online tiskovina The Independent.

Znanstvenici su svoje otkriće publicirali u Nature journal, u čijem članku stoji kako su znanstvenici po prvi puta spazili kako su moždane stanice genetički drugačije od drugih stanica u tijelu te da se svaka moždana stanica genetički razlikuje.

Znanstvenici trenutačno istražuju o tome jesu li formacije moždanih tumora i neurodegenerativne bolesti kao što je Alzheimerova bolest povezane s promjenama u aktivnosti retrotranspozona.

„Ovo istraživanje u potpunosti preokreče ustaljeno vjerovanje da genetički izgled mozga ostaje statičan tijekom cijelog života. Ovim otkrićima dobili smo vrijedne nove informacije o tome kako mozak djeluje.

Ako uspijemo bolje razumjeti kako ove suptilne genetičke promjene nastaju, onda ćemo saznati i kako se regeneriraju moždane stanice, kako procesuiraju formacije memorije i postoje li genetičke poveznice između aktivnosti ovih gena i moždanih oboljenja,“ rekao je doktor Geoff Faulkner voditelj istraživačkog tima.

Originalni uradak na Engleskom jeziku pročitajte ovdje.