KNJIŠKI MOLJAC

Kako je nastao „savršen“ monstrum: Josif Staljin

Preveli i uredili: urednici Matrix Worlda

U online tiskovini Baltimore IMC je objavljena najava za knjigu, „Mladi Staljin,“ Simona Sebag Montefiorea. Nama je članak jako vrijedan jer objašnjava stvaranje psihopatskog ubojice i diktatora koji je u smrt protjerao milijune ljudi. No, najviše je zaokupilo našu pažnju što se životni put ovog psihopate može usporediti s onim Adolfa Hitlera, Phol Potha, Josepha Goebbelsa i mnogih drugih. Njihove životne poveznice su toliko očite da preporučamo svima ovaj članak jer omogućava prepoznavanje psihopate koji želi samo jedno: penjanje na vrh vlasti i ostvarenje patokracije i ponerologije; vladavine psihopata predatora.

Young Stalin.

Njegov otac je bio notorni pijanica koji ga je redovito tukao. Njegovo ime je bilo Josif Staljin. Rođen u Rusiji u Gruziji 1878., dok je Rusija bila pod vladavinom carske kuće Romanovih, Staljin je zablistao još kao student dok je u sebi stvarao duboku mržnju prema okrutnim okupatorima regije oko Kavkaza. Knjiga „Mladi Staljin“ govori o tome kako je nastao ekstremno talentirani psihopata manijakalni diktator bez trunke milosti.

„Recite Staljinu da će umrijeti s mojim imenom na usnama,“ bile su zadnje riječi bivšeg šefa strašne tajne policije NKVD-a, dok su ga vodili na egzekuciju koju je zapovjedio diktator Staljin.

Prije nego li je postao poznat kao marksist i revolucionar, Josif Staljin je, u svom rodnom gradu Gori u Gruziji, bio poznat kao pjesnik čiji su radovi izdavani. Staljin je volio pjevati i bio je poznati tenor kojemu su mladenci plaćali da pjeva na crkvenim vjenčanjima. On je bio briljantan student koji je non stop čitao knjige. Sam je naučio njemački i engleski jezik, pa ipak na koncu je završio kao manijakalni diktator koji je za vrijeme Sovjetskog Saveza organizirao i naredio ubojstva preko 10 milijuna svojih sunarodnjaka. U knjizi Mladi Staljin Simon Sebag Montefiore vješto prekapa po neobjavljenim podacima iz Staljinove mladosti, od njegovog rođenja 1878. do njegove važne uloge u Boljševičkoj revoluciji 1917. – događaju koji je šokirao svijet.

Zadnja knjiga mi je bila „Čovjek od leda“ o Richardu Kuklinkom koji je ubio preko 100 ljudi. Mnoge njegove žrtve su bili gangsteri. Richardov otac je bio brutalni alkoholičar koji ga je bez milosti tukao. Ovo je također bila i Staljinova sudbina! Njegov otac, poznat pod nadimkom „Ludi Beso“, je upropastio svoj obučarski posao u kojem je zapošljavao 10 ljudi. Postao je mizerni pijanica. Zbog svoje „zle sreće“ se iskaljivao na svome jedinom djetetu. Na koncu je napustio obitelj. Staljinova majka pod nadimkom „Keke“ je morala služiti po kućama kao čistačica da bi prehranila sebe i djete. No pojavljivali su se zle glasine o tome kako se Keke ponaša promiskuitetno. Te glasine je širio niko drugi doli Staljinov otac.

Staljinov otac. Staljin je nevjerojatno fizički nalikovao na svog oca. Kasnije je pokazao i mnoge destruktivne očeve karakterne osobine.

Staljin je bio rođeni ekstremist. Autor je to potkrijepio Staljinovom pozicijom da „nema što izgubiti“ i „emocionalnom nevezanošću za bilo koga“. Rijetko je pokazivao suosjećaj za bilo koga (i to je bilo u njegovim mladim godinama dok je bio još dijete, op. ur.). Oba Staljinova djeda su bili oslobođeni kmetovi koji su podrijetlo vodili od poludivljih planinskih ljudi Osetije s kojima se Gruzija i dan danas spori i ratuje. Staljin se rodio sa spojenim drugim i trećim prstom lijeve noge, a u djetinjstvu su ospice trajno unakazile njegovo lice. Nekoliko godina nakon toga ozlijedio je ruku na nekoj cesti, što je uzrokovalo da je lijeva ruka bila kraća od desne.

Bez obzira na sve fizičke mane, Staljin je evoluirao u vođu kojeg su se svi bojali jer je nalikovao na vražjeg osvetnika koji stalno traži da se nekome osvećuje što je na koncu rezultiralo pojavom bezosjećajnog ubojice. Za razliku od drugih činovnika revolucije srednje klase, nikada nije izbjegavao „fizički rizik“ (još jedna odlika psihopata koji vole fizičke obračune, op. ur.). Autor knjige insisitira na ovim njegovim karakternim osobinama jer ga je to načinilo idealnim pobočnikom za prljave poslove. Tako je postao desna ruka Lenjina, „osnivača Boljševičkog pokreta.“ 13.02.1892. Staljin je s Maximom Gorkim prisustvovao vješanju dva njegova sunarodnjaka iz Osetije. Nakon toga Staljin je još više postao ekstreman u svojim političkim stavovima. George Orwel, koji je napisao famoznu knjigu „1984“, je također postao politički ekstrem kada je prisustvovao vješanje Hindusa u Burmi (današnjem Mijanmaru) kojeg su objesile britanske kolonijalne policijske snage.

Kako je Staljin rastao tako je sve više mrzio carsku okupaciju Gruzije i nekako je uspijevao da ne nauči ruski kojeg je smatrao jezikom okupatora. Njegova majka ga je 1894. upisala u sjemenište za ortodoksne svećenike gdje je konačno Staljinova mržnja za svime što ima veze s Rusijom i crkvom izašla na vidjelo. No Staljin je sebe sve više vidio kao osloboditelja svoga naroda i poistovjećivao se s narodnim junacima iz priča (isto kako se Adolf Hitler poistovjećivao s germanskim junacima iz legendi, op. Ur.). Na kraju su ga izbacili iz sjemeništa zbog revolucionarnih ideja.

Autor knjige otkriva kako je Staljin sudjelovao u krađi banaka, reketiranju i iznuđivanju novca, paljevini, lopovluku i otimačini, krađama, ubojstvima i političkom gangsterizmu. Staljin je tako postao Lenjinov čovjek za ilegalne i mutne poslove Boljševičkog pokreta koje drugi nisu htjeli obavljati. Do 1917. Staljin je vježbao govorničke, organizacijske i druge političke vještine te je postao propagandist svoje stranke, urednik novina i intrigant te smišljeni politički teoretičar (još jedna poveznica s Hitlerom, op. ur.).

Staljin je bio perfektna osoba za podzemne i ilegalne pokrete. On je po prirodi bio sklon zavjerama i svugdje je vidio neprijatelje. S tim osobinama on se infiltrirao u carsku tajnu službu gdje je postao uvaženi član tajne policije. Autor napominje kako on nije bio policijski agent, ali mi se pitamo što je drugo mogao biti u tajnoj policijskoj službi carske Rusije, i da li je morao likvidirati svoje vlastite političke sugovornike da bi održao ulogu dvostrukog agenta? Staljin je imao par žena, bezbrojne ljubavnice i vanbračnu djecu o kojoj se nije brinuo. Protjeran je u Sibir 1913-117.. Autor priznaje kako je tada Staljin postao „libertine“, po narodski, kurvar. Za vrijeme boravka u Sibiru volio je ići u lov s Tunguzima Ostyaka, (kasnije su ti isti Tunguzi njegovom naredbom bez milosti prognjani te im je kultura sistematski uništavana, op. ur.).

Autor knjige je rekao kako je morao istražiti Staljinove neformalne godine života, kako bi ga mogli usporediti sa Staljinovim suvremenicima, naročito Lavom Trockijem koji je bio sujetan, umišljen i nije imao političkih sposobnosti kakve je imao Staljin. Trocki ili Lev Bronstein je Staljina smatrao provincijskim mediokritetom, no bez obzira što je Trocki mislio o Staljinu, taj isti Staljin je naredio njegovo ubojstvo 1940. U svakom slučaju, autor smatra da su Staljinove psihopatske karakteristike dovele do toga da je došao do vrha Boljševičke stranke i da su mu pomogle da se obračuna sa svakim političkim neistomišljenikom, šaljući ga u smrt. Lenjin i Trocki su industrijalizirali Rusiju. Zahvaljujući toj industrijalizaciji je Staljin pobijedio Hitlerovu Njemačku, no Staljin je na taj način izgladnio seljaštvo do te mjere da je postalo ovisno o njemu i njegovoj vladavini, te je vladavinu terora prenio na cijelu državu, lišavajući tako mogućnost da se bilo tko pobuni protiv njegove strahovlade.

Komentar Matrix Worlda: Od 1923-1953. Staljin je sustavno činio zločine i genocide širom Sovjetskog Saveza. Njegova NKVD je bila u potpunosti vrijedan pandan njemačkom Gestapou i iako su se Rusi borili u Drugom svjetskom ratu protiv nacista, sa sigurnošću možemo reći da je Staljin u mnogome imao iste ili slične ideje kao i Adolf Hitler ili Phol Poth koji je u strahovladi Crvenih Kmera sustavno iskorjenjivao sve što nalikuje na individualizam, ubijajući najprimitivnijim sredstvima ljude koji su znali čitati ili pisati ili koji su nosili naočale. Polja smrti koja su ostala u Kambodži nisu nimalo drugačija od koncentracijskih logora Adolfa Hitlera ili sibirskih gulaga Staljina. Na nama je hoćemo li biti u stanju primijetiti predatora psihopatu kako se penje na vlast ili ćemo se praviti kao da se takve stvari više nikada ne mogu ponoviti.

Cijeli tekst na engleskom jeziku pročitajte ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.