PONERIZACIJA DRUŠTVA

Sve više djece jede sijeno zbog eksplozije cijena hrane – otkrivaju agencije za pomoć najsiromašnijima

Preveli i uredili: urednici Matrix Worlda

Hoćemo li slike izgladnjele djece sve više i više gledati, dok će globalna politika sve više izbjegavati rješenja ovakvih problema?

Nenormalne cijene hrane prisiljavaju roditelje najsiromašnijih zemalja na svijetu da hrane svoju djecu sijenom, jer ništa ne mogu ponuditi svojoj djeci, otkriva organizacija Save the Children (Spasite djecu.).

Ova organizacija za pomoć najmlađima je objavila kako su zadnja povećanja cijena hrane ugrozile život 400.000 djece širom svijeta.

Ovog tjedna će se u Cannesu u Francuskoj održati samit dvadeset najbogatijih ekonomija svijeta, pod nazivom „Group 20“ ili G20, da bi smislili način kako održati obećanja koja su dali poljoprivrednicima, da bi zaštitili najugroženiju djecu od nenormalnih cijena hrane.

Samo je petina obećanih sredstava od 22 milijarde dolara dospjela do najsiromašnijih poljoprivrednika od 2009. do danas, otkrila su zadnja ispitivanja.

11 od 13 zemalja koje su obećale takvu pomoć – ugovorenu na samitu G8 u Italiji  – će se naći i na susretu u Francuskoj 3-4 studenog 2011.

G20- nam kroje sudbinu.

No organizacija Save the Children samatra kako će kriza Euro zone u potpunosti istisnuti problematiku globalne krize hrane sa samita G20.

„Sve veće i veće cijene hrane, u potpunosti onemogućavaju nekim obiteljima da se prehrane. G20 mora iskoristiti ovaj samit da bi se dogovorili i isplanirali način djelovanja protiv ove globalne krize,“ rekao je Brendan Cpx, direktor organizacije Save the Children.

Neuhranjenost je uzrok trećine smrti djece. Jedno od troje djece u zemljama u razvoju su neuhranjena, što ih čini slabima i boležljivima, zbog takve situacije neće moći završiti škole i neće biti u stanju naći posao.

Cijene žitarica kao što su pšenica i riža su se povećale za 25%, dok je cijena kukuruza narasla za 75% na svjetskim tržištima otkriva Save the Children.

Neke od zemalja su posebno teško pogođene ovom krizom, među njima je Bangladeš, gdje su cijene hrane porasle za 45% u drugoj polovici 2010.

U novoj studiji organizacija Save the Children je analizirala poveznice između povećanja cijena hrane i smrtnosti djece. Zaključak je da je globalno povećanje cijena žitarica od 40% između 2009-2011 dovelo 400.000 djece u direktan rizik za opstanak.

G20 je glavni forum za internacionalnu ekonomsku kooperaciju koje sačinjavaju 19 najrazvijenijih ekonomija svijeta i Europske Unije. Oni drže u rukama 85% globalnog profita i dvije trećine svjetske populacije.

Originalni uradak na engleskom jeziku pročitajte ovdje.

Pročitajte sliče uratke:

20 znakova da nam predstoji užasna nestašica hrane

Psihopatija na djelu: U što nas je pretvorila intenzivna poljoprivreda?