SVIJET POD LUPOM

Australski znanstvenici otkrili nano-vlakna koja u potpunosti zaustavljaju radioaktivnost

Preveli i uredili: urednici Matrix Worlda

Znanstvena fantastika postaje istina: Jedan gram vlakana čisti tonu vode od radioaktivnosti! Profesor Zhu je jedan od autora projekta.

Znanstvenici Sveučilišta Queensland za Tehnologiju (Queensland University of Technology – QUT) su razvili novi materijal za čišćenje kontaminirane vode od radioaktivnih havarija i medicinskih procesa.

Tim je pomiješao titanat s nano-vlaknima i nano cijevi u prah, koji tako pripremljen čisti jednu tonu vode sa samo jednim gramom ovog praha, uz uslov da se jednako distribuira kontaminiranom vodom i da se dobro filtrira. Vanjski dijelovi nano-cijevi su prekriveni nano kristalima srebrenog oksida da bi za sebe spajali radioaktivne ione joda, čak i kada se materijal smoči.

„Jedan gram nano-vlakana može efektivno pročistiti jednu tonu radioaktivne vode,“ rekao je profesor Zhu u svojoj izjavi. „Ovo u mnogome smanjuje potrebe za skladištenjem opasnih radioaktivnih voda i također sprječava rizik da kontaminirana voda dopre u tlo.“

Ovaj materijal je zajednički stvoren s Australijskom organizacijom za nuklearnu znanost i tehnologiju (Australian Nuclear Science and Technology Organisation – ANSTO) i Državno sveučilište Pennsylvanie. Zhu je izjavio kako će razvoj ove tehnologije omogućiti Australiji da počisti obije nuklearke, i one buduće.

„Australija je jedan od najvećih proizvođača titanata, koji je osnovni element za proizvodnju apsorbenata u nano-vlaknima i nano-cijevima,“ rekao je Zhu. „Sada kad imamo znanje kako proizvoditi apsorbente, imamo tehnologiju s kojom možemo počistiti svijet.“

Materijal koji su stvorili bio bi dostupan za slučajeve nuklearnih nesreća kao što se dogodilo u Fukushimi, koja je ispustila duplo više radijacije nego li se smatralo. S obzirom na prirodu nesreće, samo raspršivanje ovog praha bi bilo problematično no odlično bi se moglo primijeniti na procesuiranje nuklearnog vodenog otpada u kontroliranim uvjetima (zbog toga jer bi pumpe bez problema raspršile prah u cijevima za hlađenje nuklearki, op. ur.).

Originalni uradak pročitajte ovdje.

Slični uradci:

Japanski do-ministar Yasuhiro Sonoda pije vodu iz Fukushime, da bi dokazao da je dekontaminirana?!

Pušenje pomaže u prevenciji raka pluća

Vrhunski akademici SAD-a otkrili da svježe lišće duhana liječi rak

Kako kvantna fizika dokazuje postojanje univerzalne svijesti čiji smo mi dio!