ZEMALJSKE PROMJENE

Objavljena detaljna mapa planetarnih magnetskih anomalija

Kliknite na sliku da se poveća.

Preveli i uredili: urednici Matrix Worlda

Mapa pokazuje područja na planeti s poremećajima u magnetskom polju Zemlje. Crvena boja pokazuje snažnije magnetske utjecaje, dok plava boja označava slabije magnetske utjecaje (bijela boja pokazuje rubove tektonskih ploča). Kao što možete vidjeti, poremećaji su relativno pravilno raspoređeni.

Kliknite na sliku da se poveća.

Znanost objašnjava da određeni objekti (uključujući podmornice) mogu promijeniti magnetsko polje.

Prema znanstvenom radu Geološkog zavoda Finske koji je kreirao ovu mapu otkriveno je sljedeće:

Ova mapa je prva globalna kompilacija mnogobrojnih magnetskih anomalija čiji su podaci prikupljeni u zadnjih 50 godina uz pomoć zračnih magnetskih kartografiranja nad kopnom i uz pomoć brodova s magnetometrima koji su kartografirali mora i jezera, te podaci koje smo sakupili uz pomoć satelita, uzimajući u obzir i anomalije koje nastaju na oceanskom dnu i na rubovima tektonskih ploča. Cilj ovog istraživanja je bio da se dobije cijela slika poremećaja uključujući i unutar planetarne kore uzimajući u obzir kompoziciju planete i geološke strukture. Metamorfizam, petrologija i svi ostali važni efekti u magnetizmu materijala Zemljane kore su uzeti u obzir da bi ova mapa bila što točnija.

Magnetske anomalije predstavljene na ovoj mapi prvenstveno dolaze iz metamorfnih stijena u Zemljinoj kori i moguće iz gornjeg dijela planetarnog magnetskog omotača. Na mnogim mjestima magnetske anomalije predstavljaju manje od 1% totalnog magnetskog polja.

Cijeli tekst na engleskom jeziku pročitajte ovdje.

Kompletnu mapu u PDF formatu možete pogledati ovdje.