ZEMALJSKE PROMJENE

Rođen rijedak bijeli kiwi, ime mu je Manukura

Manukura, mali bijeli kiwi u rukama stručnjaka programa za repopulaciju kiwija na Novom Zelandu.

Preveli i uredili: urednici Matrix Worlda

Ova je godina već bila najuspješnija po broju novrođenih rijetkih kiwija na Novom Zelandu, no postala je još interesantnija kada je svjetlo dana ugledao mali Manukura, poptuno bijeli ptić kiwija.

Sjeverni otok Novog Zelanda poznat je po uspješnom programu repopulacije kiwija Apteryx mantelli, ugrožene vrste sjevernog otoka. 01.05.2011. rendžeri parka Pukaha Mount Bruce national wildlife center, imali su razlog za slavlje kada je na svijet došao Manukura, jer je bijela boja kiwija jako rijetka i do sada nije zabilježena.

„Manukura nije albino samo je bijele boje, koliko mi znamo ovo je prvi ptić bijele boje rođen u uzgajalištu,“ rekao je Bob Francis iz parka Pukaha.

Populacija kiwija je enedmska vrsta koja živi jedino na Novom Zelandu, i njen opstanak je kritično ugrožen, svake godine broj ptica padne za šest posto. To se događa uglavnom jer ih love europske lasice Mustela erminea, koje su Europljani doveli na New Zeland. Kiwi prije toga nisu imali prirodnih neprijatelja koji bi ih lovili. Ova ptica ne može pobjeći jer ne može letjeti.

Novi Zeland u stvari ima dvije podvrste kiwija: jedna je sa sjevernog a druga s južnog otoka. Populacija na sjevernom otoku broji oko 35 000 ptica i najzdravija je. Druga vrsta rowi kiwi apteryx rowi  je spala tek na nekoliko stotina primjeraka.

Rođenje Manukura se smatra novi početak za ovu vrstu, jer bijela boja na maorskom označava početak, dok ime Manukura znači „poglavica.“

Kao i svi ptići rođeni u programu za repopulaciju kiwija, na njega će se paziti nekoliko mjeseci. Držat će se sve skupa šest mjeseci u zatočeništvu dok se ne nauči sam hraniti, a nakon toga će ih pustiti u rezervat veličine 940 hektara. No još se nije odlučilo hoće li u divljinu pustiti i Manukura jer ga njegova boja čini jako osjetljivim. Svi drugi kiwiji su kafene boje i lako se skriju u prirodi.

Ove godine u parku je rođeno 14 kivija, što je najveći broj do sada, od 2003. kada su pokrenuli programa za uzgajanje kiwija. Od 2005. do 2010. rodilo se samo 10 ptića.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.