SVEMIR KROZ TELESKOP

Snimljena najveća Sunčana pjega koja se pojavila u zadnjih nekoliko godina

Preveli i uredili: urednici Matrix Worlda

Jedna od najvećih Sunčevih pjega u zadnjih par godina upravo prelazi na dio Sunca koji mi ne možemo vidjeti. No pratit će je Sunčeve opservatorije – sateliti koje se nalaze na udaljenoj strani Sunca.

AR1339 snimljena u devetom mjesecu 2011.

NASA prati već neko vrijeme ovu solarnu pjegu koja nosi naziv AR1339, zbog mogućnosti stvaranja sunčevih erupcija ili takozvanih baklji, koje raspršuju pozitivno nabijene solarne čestice po svemiru, uključujući i do Zemlje. Tada mi imamo priliku iskusiti fenomen koji se zove Sunčana oluja, zbog čijeg efekta mnoga osjetljiva elektronika prestaje funkcionirati ili se kvari, naročito sateliti koji se nalaze na višim orbitama oko Zemlje.

AR1339 ima širinu od 40.000 kilometara i barem je duplo toliko dugačka, ova solarna pjega je sastavljena od niza poremećaja i potencijalni je izvor jakih solarnih oluja. NOAA je prije par dana predvidjela M klasu solarnih baklji što se dogodilo 02.11.2011.

AR1339 snimljena 01.11.2011.

Znanstvenici će nastaviti pratiti ponašanje ove solarne pjege, naročito u trenutku kada se ponovno vrati na nama vidljivu stranu, jer će tada njeni utjecaji na moguće masovne kornonarne erupcije biti direktno upereni u Zemlju.

Sunčana pjega snimljena iz neposredne blizine, nalikuje na Sauronovo oko Tolkinovih “Gospodara Prstenova.”