PRIZMA DRUŠTVA

Pretvara li se znanstvena fantastika u stvarnost: Korak bliže borgu?!

Preveli i uredili: urednici Matrix Worlda

Hoće li budući vojnici ili teroristi nalikovati borgu iz serijala Star Trek??

Prošli tjedan znanstvenici sa Sveučilišta Washington su nas doveli korak bliže ka živućim kiborzima. Chao Zhong i njegovi kolege su napravili biokompatibilan uređaj načinjen od oklopa rakova koji je u stanju pregledavati i kontrolirati tok protona.

Za razliku od elektroničkih mašina gdje se transfer informacija odvija putem elektrona, naša tijela i mozak tu razmjenu informacija rade putem protona. Zbog te razlike, dosadašnje mašine su bile nekompatibilne s nama – naročito u industriji naprednih prostetika – što je bio jedan od najvećih problema u vrhunskoj kibernetici.

No to sada više nije problem. Nekoliko tehnologija već omogućava ljudima da kontroliraju mašine uz pomoć svojih misli, no takve tehnologije su do sada uključivale masovna sučelja implantata s elektrodama da bi nadgledale električne aktivnosti mozga, o čemu smo mi više pisali ovdje, o ženi koja ima u potpunosti upravljivu kibernetsku ruku.

Amanda Kitts, žena s prvom u potpunosti upravljivom kibernetskom rukom.

Ovom najnovijom tehnologijom Zhong i njegov tim su otkrili način za stvaranje minijaturnog tranzistora koji je otprilike veličine dvadesetine debljine ljudske vlasi, a koji omogućava direktnu implantaciju u mozak te konstrukciju mnogo kompliciranijih dijelova opreme ove tehnologije što će omogućiti strelovit razvoj kibernetske znanosti i industrije.

Prema članku u tiskovini Nature Communications tvrdi se da je „materijal koji je koristio Zhongov tim idealan za povezivanje s biološkim sustavima i može kontrolirati i nadgledati ioničke (elektronske) i protoničke (protonske) naprave.”

Smatra se da je još uvijek prerano za direktnu implementaciju ovog uređaja, no ideje za buduće projekte povezane  istim su praktično beskonačne. Jedna od mogućnosti je implantacija u mozgove osoba koje imaju Parkinsonovu bolest da bi im se premostile prirodne funkcije mozga koje je bolest ograničila ili uništila, pa sve do pomaganja ljudima koji imaju Alzheimerovu bolest ili oštećenja mozga.

Tiskovina KurzweilAI je otkrila kako su studenti Sveučilišta Washington koristili modificirane molekule kitozana koji je dobiven iz hitina, strukturnog elementa koji tvori oklope rakova. Osim toga, materijale potrebne za ovu napravu su dobili od riblje industrije koja se bavi pakiranjem i pripravcima od rakova u prehrambenoj industriji.

Cijeli tekst na engleskom jeziku pročitajte ovdje.

Komentar Matrix Worlda: U potpunosti se slažemo da ovakve naprave mogu pomoći ljudima koji su paraplegičari ili koji su zbog amputacija izgubili svoje ekstremitete te osobama koje imaju poremećaje ili raznorazne bolesti mozga, no nas iskreno stravi pomisao što bi vojna industrija ili psihopatski teroristi mogli uraditi ljudima  razvojem ovakvih naprava.