PONERIZACIJA DRUŠTVA

BIG BROTHER u akciji: CIA nadgleda Twitter i Facebook da bi skupljala podatke i informacije

Preveli i uredili: urednici Matrix Worlda

Ako ste mislili da će se Facebook zatvoriti i ugasiti ovih dana, dobro ste se zeznuli. Zašto bi se dozvolio zatvaranje društvenih servisa i mreža koje su perfektne za skupljanje informacija i špijunažu?? CIA ili Central Intelligence Agency „tajno“ skuplja masovne informacije iz društvenih medija i web stranica, otkrio je detaljno izvješće koje je objavio The Associated Press.

AP otkriva kako tim iz Virgine (gdje se nalazi središte CIA-e), poznat pod nazivom „osvetnici bibliotekari“ prate chatove, blogove, Facebook i Twitter širom svijeta. Samo na Twitteru CIA-in tim prati oko pet milijuna poruka dnevno.

Nakon toga ista služba uspoređuje prikupljene informacije s podacima dobivenim iz obavještajnih izvora što im dozvoljava stvaranje detaljnih projekcija za moguće terorističke akcije ili događaje koji se stvaraju skriveni od očiju javnosti. U nedavnom primjeru, direktor centra Doug Maquin je rekao za AP da je agencija predvidjela „nemire“ u Egiptu zahvaljujući ulozi koju su odigrale društvene mreže i mediji da se promjeni režim u Egiptu.

Ova služba je nastala na prijedlog komisije koja je ispitivala događaje 11.09., postajući tako integralni dio CIA-inih akcija koje su u domenu granica sive zone špijuniranja masa s poluilegalnim i ilegalnim mjerama iako zakon zabranjuje CIA-i da radi nešto tako.

U rujnu ove godine AP je izdala masivno izvješće o tome koliko se CIA duboko uvalila u osnivanje antiterorističkog odjela policije New Yorka i operacija koje taj odjel policije obavlja.

Nedavno je Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a otkrilo kako je obnovilo stanovišta o društvenim medijima i mrežama ali da to ne znači aktivan monitoring socijalnih medija i mreža.

Originalni uradak pregledajte na engleskom jeziku ovdje.