MISTERIJE

Umjetnost samoiscjeljivanja i bioenergije kroz shiatsu: drugi dio

Fotografija bio-polja ili aure vrška prstiju ljudske ruke. Naši prsti mogu pomoći i nama i drugima kroz shiatsu – prastaru istočnjačku vještinu akupresure.

Autor: Ljubica Šaran

Letargični ste, nezadovoljni, u depresiji, energija vam je premala ili se osjećate kao da je nemate? Čini vam se da je vaš život mučenje i da živite uzalud? Pod konstantnim ste stresom zbog novca, obitelji, posla, dugova, kredita, zdravlja? Ako se tako osjećate onda je krajnje vrijeme da pomognete sebi.

Ako niste pročitali prvi dio o shiatsu, molimo vas da to učinite, jer osim rada na sebi kroz shiatsu, potrebno je napraviti još par početnih napora da biste mogli pomoći sebi i na koncu kad sebe izliječite i energizirate i drugima. Prvi dio možete pročitati ovdje.

Shiatsu gleda na tijelo kao na skup energetskog, duhovnog i tjelesnog tijela. Da bi sva tijela spojena u jedno radila sinkronizirano potrebno je početi od najjednostavnijih vježbi, vježbi kojima ćete proći intuitivno sve točke na meridijanima koje su blokirane većini populacije. Blokade na akupresurnim točkama se obično osjete jer su bolne ili bolnije od drugih. To je jasan znak da organ ili funkcija povezana s ovom točkom nema regularan protok energije ili da je energija na tom mjestu u potpunosti blokirana. Drugim riječima, na tom mjestu postoji rupa u auri. Neke točke s nepravilnim protocima energije će biti drugačije temperature od ostatka tijela. Jednostavno je za zaključiti da je nedostatak energije ili blokada povezana s hladnoćom dok je prekomjerna toplina povezana s povećanim protokom energije.

Najlakša vježba za početno reguliranje energija u i oko tijela je masaža ruku s kojom ćete preći nekoliko jako važnih točaka na različitim meridijanima. Slika s brojevima pokazuje način na koji se trebate kretati s drugom rukom dok masirate željenu ruku. Ispružite ruku koju ćete masirati ispred sebe i okrenite dlan prema gore. Rukom kojom masirate krenete tako da vam palac bude u rupi od pazuha, a ostali prsti će obuhvatiti polovicu vaše naramenice bliže vama. Lagano pomičite ruku prema dolje. Ako ste pravilno krenuli preći ćete korijenom prstiju preko unutrašnje strane lakta. Kada dođete do dlana, samo okrenete dlan prema dolje i polako povlačite ruku prema gore. Ako ste dobro krenuli sada ćete prstima preći preko vanjskog dijela lakta i šetati ćete se vanjskom stranom duljine cijele ruke dok ne dođete do gornje strane ramena. Tada ruku ponovno maknete na početni položaj i napravite još 5 krugova. Poslije toga isto učinite i na drugoj ruci. Ova vježba je jako dobra za mijenjanje krvi u rukama, pomaganje toka limfe, energiziranje i stimulaciju akupresurnih točaka. Preporučamo je za jutro i večer iako je možete ponavljati kad god osjetite da su vam ruke umorne ili da imate bolove u gornjim ekstremitetima. Prva 3 dana ovu vježbu ponavljajte u ciklusu od 6 krugova, a nakon toga u ciklusu od 12.

Sada ćemo vam pokazati koje ste meridijane prešli ovom jednostavnom vježbom.

Da bi ste povećali sliku kliknite na nju.

Kao što vidite, prvi meridijan je od pluća. Znamo da vam sve ove silne točke mogu izgledati jako komplicirano ali ako malo bolje pogledate vidjet ćete da su one jako intuitivno smještene na rubovima kostiju, krajevima ili sredinama mišića ili na zglobovima koje je lako naći. Osim toga, vjerujte sebi. Shiatsu točka koja nema energije ili koja je van balansa će se odati sama kao što smo vam otkrili u gornjem dijelu teksta. Na slici također možete vidjeti kada ovaj organ radi s minimumom ili maksimumom snage.

Točka 5 je točka umirenja. Naći ćete je relativno jednostavno jer je u zapadnjačkoj medicini poznata pod nazivom teniski lakat. Kada mekanim dijelom palca ili bilo kojeg drugog prsta pritisnete ovu točku osjetit ćete zasigurno da ste je našli. Njome stimulirate opuštanje mišića lakta, opuštate vratne mišiće, bolove u ramenu i bolove u gornjem dijelu vrata. Vjerojatno se pitate kakve veze ovi mišići imaju s plućima. Vjerovali ili ne, većina ljudi na planeti uopće ne zna disati dijafragmom, mišićem koji se nalazi između pluća i stomaka. Istina je da mi kao bebe dišemo dijafragmom, to jest, stomakom no zbog svakakvih socijalnih i pomodnih fenomena nas s vremenom “hipnotiziraju” da je ravan stomak nešto što svatko želi imati, te utjecaj stresa i sličnih čimbenika dovode do toga da počinjemo disati vratnim mišićima, mišićima leđa i mišićima ramena. Stres, osim svih poznatih negativnih stvari, prvo uzrokuje nepravilan način disanja, takozvano plitko disanje sa samo jednom osminom pluća.

Dakle, točka 5 na meridijanu pluća će umiriti rad naših pluća iz plitkog i ubrzanog u duboko i sporije disanje te će doprinijeti opuštenosti mišića koji prvi nastradaju i najviše pate zbog stresa.

Točka 9 na meridijanu pluća služi za stimulaciju i uravnoteženje. Nju je također jako lako naći. Sve što trebate učiniti je pomicati palac gore-dolje dok drugom rukom pratite gdje završava vanjski mišić palca. Dok palac držite ukočenim, otkrit ćete u samom korijenu mišića palca (gotovo na zglobu zapešća) udubljenje. Ako pritisnete kost palca koja tu završava otkrit ćete točku 9.

NAPOMENA: Najugodnije je pritiskati akupresurne točke kružnim pokretima mekanog dijela palca. Počnite prvo s laganim pritiskom, a kako se energija ponovno bude ustaljivala u ovome dijelu vašeg tijela tako ćete moći povećati pritisak dok točka ne postane neosjetljiva. To u većini slučajeva znači da je protok energije na toj točci uspostavljen. Drugim riječima, nestat će rupe u vašem bio polju ili auri. No neke točke ili dijelovi tijela stimuliraju se dlanovima, lupkanjem šaka i dlanova ili pritiscima vrhova prstiju ili čak i noktiju ako su u pitanju mikro točke.

Točka 9 pomaže kod upale grla, upala pluća i bronhija, niske energije, hladnih ruku, astme, suhog kašlja, i naravno služi za održavanje dobrog zdravlja pluća.

Bez obzira što smo izdvojili samo ove točke na meridijanu pluća jako je važno napomenuti da su sve točke podjednako važne i da, zbog činjenice da je svako ljudsko biće unikat, vi možete naći rupe u bio polju i bolne točke na meridijanima negdje drugdje. Zato je važno proći cijeli meridijan, svaku točku po točku. Već nakon prve samomasaže ili akupresure osjetit ćete olakšanje. Nemojte se zbuniti ako slučajno napravite masnicu na točci 3 ili 4. To je mjesto koje zna boljeti naročito ljude koji žive u gradovima ili koji rade na mjestima sa zagađenim zrakom. Također ove točke reagiraju i u  slučajevima kada smo pod stresom mnogo godina.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Umjetnost samo-iscjeljivanja i bio-energije kroz shiatsu: prvi dio

Umjetnost samo-iscjeljivanja i bio-energije kroz shiatsu: treći dio

Umjetnost samo-iscjeljivanja i bio-energije kroz shiatsu: četvrti dio

Umjetnost samo-iscjeljivanja i bio-energije kroz shiatsu: peti dio