U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Stvorena genetski modificirana riža da bi se s njom proizvela ljudska krv

Prevela i uredila: urednici MW-a

Matrix World

Krvni protein u novoj vrsti riže može smanjiti potrebe za donacijama krvi. Znanstvenici su uspjeli genetski modificirati rižu s kojom mogu proizvesti ključnu komponentu ljudske krvi, sve to s namjerom da izbjegnu konstantne nestašice krvi i mnoge bolesti koje su neopaženo prolazile testove u doniranoj krvi.

Protein ekstrahiran iz riže sadrži ljudske gene, on se može koristiti u bolnicama za tretiranje opeklina te može pomoći pacijentima koji su izgubili puno krvi.

Znanstvenici koji stoje iza ovog istraživanja tvrde da će ova proizvodnja osigurati dovoljnu količinu alternativne i sigurne proizvodnje krvi te da će nadomjestiti ljudske donacije, s kojim se muka muči zbog sve manjih donacija krvi, te se oslobađamo velikih prepreka i testova zbog HIV-a, hepatitisa i drugih bolesti.

Trenutačno je dnevna potrošnja u Velikoj Britaniji na 757.082 litara, no samo 4% populacije donira krv.

Donirana krv se separira u tri komponente: crvena krvna zrnca, krvne pločice – koje se koriste za zgrušnjavanje krvi i plazmu koja se uglavnom pravi iz proteina koji se naziva ljudski serum Albumin i koji se daje ljudima koji su izgubili puno krvi.

S obzirom da će se genetski modificirana riža uzgajati na poljima, znanstvenici  tvrde da se ljudski serum Albumin može masovno proizvoditi za potrebe bolnica što smanjuje potrebu da se filtrira krv donatora.

Ljudski serum Albumin je najučestaliji protein u ljudskoj krvi i obavlja važne funkcije uključujući prijenos hormona i minerala kroz tijelo, otkrivanje toksina u krvi i reguliranje krvni tlak.

Doktor Daichang Yang, znanstvenik sa Sveučilištu Wuhan u centralnoj Kini je izjavio: „Ljudski serum Albumin je iznimno važan protein. Svjetske potrebe za ovim proteinom se kreću oko 500 tona na godinu.“

Doktor Yang je uspio razviti tehniku za ubacivanje ljudskih gena u Azijsku rižu koristeću bakteriju, pretvarajući tako rižu u biološku tvornicu koja može proizvesti proteine identične ljudskima.

Zadnje istraživanje doktora Yanga i kolega je objavljeno u tiskovini Proceedings of the National Academy of Sciences, s kojim su pokazali da su uspješno ubacili DNA ljudskog seruma Albumina u rižu s čim su uspjeli proizvesti identičan protein u samoj riži.

To se dogodilo samo nekoliko mjeseci nakon što su Kineski naučnici uspjeli proizvesti 300 genetski modificirane krave koje proizvode mlijeko identično mlijeku majke.

Doktor Yang se nada da će na slični način uspjeti proizvesti i druge proteine koji se nalaze u ljudskoj krvi uključujući i hemoglobin, kojikrvi daje poznatu crvenu boju te koji prenosi kisik kroz tijelo te da će također uspjeti proizvoditi imunoglobin koji je ključni protein imunološkog sustava.

Patent koji je stvorio doktor Yang i njegove kolege otkrivaju namjeru za proizvodnjom drugih proteina ljudske krvi.

Tim također radi na vrsti modificirane riže koja će proizvoditi proteine koji nalikuju inzulinu da bi mogli liječiti dijabetes.

Gavin Murphy, konsultant kardiološke kirurgije u Bristolu i profesor na Sveučilištu Bristol je izjavio kako ovo otkriće može predstaviti revoluciju u produkciji krvnih proizvoda za korištenje u bolnicama.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.