U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Vojniku SAD-a „ponovno raste noga“ nakon pionirskog pothvata otkrivanja injekcija s hormonom svinjskog mjehura.

Američkom vojniku kojemu je većina mišića noge raznesena u Afganistanu, postao je prvi čovjek koji ima priliku doživjeti da mu noga ponovno „naraste“ nakon usavršavanja pionirskih eksperimentalnih tretmana.

Marinac Isaias Hernandez je izgubio 70% mišića desne noge kada je nagazio na minu u Afganistanu dok je pokušavao popraviti kamion. S takvim ozbiljnim povredama obično se noga amputirala.

No način na koji se liječila njegova noga omogućilo je da tkivo noge ponovno samo izraste nakon što je dobivao injekcije supstancije ekstrahirane iz svinjskog mjehura.

Ovaj revolucionarni tretman daje nadu stotinama veterana koji su se vratili iz ratova amputiranih ekstremiteta.

Stephen Badylak, doktor inženjeringa za tkiva na Institutu McGovan za Regenerativnu Medicinu na Sveučilištu Pitsburgh je izjavio: „To j enevjerojatan oporavak.“

Nakon što se koristio eksperimentalan hormon rasta, Hernandez je ponovno dobio većinu tkiva i snage u svojoj nozi točnije u bedru koje je najviše bilo stradalo.

vojmiku-ponovno-rastu-mic5a1ic487i-na-nozi

Potpuno izlječenje ranjenog vojnika je bilo naročito zanimljivo znanstvenicima jer se samo regeneracija skeletalnih mišića obično ne događa a naročito ako su svi bili u potpunosti uništeni.

Novi način liječenja bi moga revolucionirati način na koji će se vojnici liječiti, ni ovo bi mogao postati spas za sve pacijente kojima prijeti amputacija.

U preparacij ovog tretmana vojnik Hernandez je morao izgraditi preostalih 30% tkiva na bedri desne noge koje je bilo razneseno eksplozijom.

Kirurzi su ih tada narezali na komadiće i stavili su ih u subastanciju koja se naziva ekstrastanična matrica.

Ovaj postupak je rezultat investicije od 70 milijuna dolara koje je američka vojska investirala u istraživanje regenerativne medicine.

Marinac Hernandez je imao tek 19 godina kada je sa svojim kamionom krenuo put Afganistana.

Kada se približio vozilu eksplodirala je neprijateljska mina, zabijajući mu šrapnele u sve dijelove tijela.

Srećom po njega, marinac je nosio televiziju, koja mu je tada zaštitila gornji dio tijela. Dok je razgovarao s Australijskim timom, Hernandez je izjavio: „Manje-više sve što nije bilo zaštićeno, kao ruke i noge, su nastradale.“

Originalni članak na Engleskom jeziku pročitajte ovdje.