U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Umjetnost samoiscjeljivanja i bioenergije kroz shiatsu: treći dio

Refleksologija je sastavni dio shiatsua.

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Istočnjačke filozofije i medicina ne odvajaju ljude na dijelove onako kako nas to uči zapadna medicina. Za razliku od naše znanosti koja svemu pristupa smanjujući ekspertizu na što manje dijelove znanja, istočnjaci sve, uključujući i medicinu, promatraju kao cjelinu s planetom i univerzumom. Shiatsu nije ništa drugačiji od takvoga poimanja svijeta. Ako želite izliječiti ili zaliječiti sebe, trebate oporaviti ne samo jedan problematičan organ već fizičko i energetsko tijelo mora postati sinkronizirano s ostatkom energija oko i u vama.

Prvi meridijan ili meridijan pluća smo već obradili. Ako pogledate ponovno isti meridijan, vidjet ćete da je njegova početna točka ispod ključne kosti, a završna je na palcu u korijenu nokta. Drugi meridijan ili meridijan debelog crijeva, počinje od korijena nokta kažiprsta, a završava sa strane lijeve i desne nosnice. Što znači da ćete većinu ovog meridijana moći stimulirati s vježbom koju smo vam prikazali u prethodnom dijelu, kada smo obrađivali meridijan pluća.

Kao što vidite, debelo crijevo ima maksimum energije od 5-7 sati ujutro, što je jedan od razloga zašto većina ljudi obavlja veliku nuždu čim se digne, a najmanje energije ima od 17-19 sati poslije podne. Točka stimulacije je broj 11 i nalazi se na gornjem dijelu podlaktice između dva mišića. Ova točka je obično bolnija od drugih i relativno je duboka, tako da će vam će najlakše biti naći mekanim dijelom palca ili kažiprsta. Kada je locirate, osjetit ćete bol u oba mišića, no ako je debelo crijevo prestalo raditi ili radi nepravilno bol će biti jača ili čak nepodnošljiva, tako da vam preporučamo da pritisak polagano pojačavate kako stimulirate ovu točku. Obično je potrebno 5-10 minuta stimulacije ove točke da bismo mogli obaviti normalnu veliku nuždu. Ne samo da je ova točka odlična u slučaju ako patite od zatvora već pomaže u krvarenju iz nosa i plinova u crijevima.

Točka umirenja je broj 4. Nalazi se na samom kraju kosti, to jest, na hrskavičnom dijelu zgloba zapešća. Naći ćete je jednostavno jer prati mišić kažiprsta i također je makro točka koja je obično bolnija od drugih. Ova točka je jako dobra za stimulaciju u slučaju da imate dijareju ili drhtavice povezane s drugim poremećajima i bolestima.

Točka broj 2 na ovom meridijanu je za uravnoteženje rada debelog crijeva i služi za opće dobrostanje organizma. Iako se nalazi u korijenu kažiprsta, gotovo smještena između kažiprsta i srednjaka na hrskavičnom dijelu zgloba, lako ćete je naći jer je obično bolnija od drugih. Ovdje preporučamo pritisak kažiprstom druge ruke i dosta jaki pritisak dok je nađete jer je točka relativno mala i može vam se pričiniti da se šeće po tom dijelu ruke, no to u velikom dijelu zavisi o tome kako držite dlan dok se masirate i jeste li opustili mišiće ruke dok tražite ovu točku.

Točke od 15-18 prolaze bridom mišića ramena i vrata. Zbog toga i te kako možemo osjetiti da nam debelo crijevo ne radi jer se mišići vrata i ramena grče, što zbog stresa što zbog nepravilnog disanja ako koristimo te iste mišiće za disanje.

Od točke 18-19 meridijan prolazi uz dišne putove i jednjak i prati direktno put kranijalnog živca broj deset ili nervusa vagusa. S obzirom da je kranijalni živac broj 10 jedan od najvažnijih živaca u našem tijelu koji reagira na stres i osluškuje rad mnogih unutranjih organa, ime mu je i živac lutalac i itekako je važna njegova uloga u našem psihičkom i fizičkom zdravlju.

Nervus vagus ili kranijalni živac X.

Nervus vagus se širi iz mozga u prsa. Kada se aktivira, stvara osjećaj topline u prsima i osjećaj stegnutosti u grlu. Kranijalni živac vijuga kroz tijelo spajajući se s mišićnim tkivom lica, mišićima koji su uključeni u stvaranje govora, srcem, plućima, bubrezima i jetrom, te probavnim organima. On je primarna kočnica ritma našeg srca. Bez aktivacije kranijalnog živca, srce bi u prosjeku kucalo barem 115 otkucaja u minuti, umjesto standardnih 72. Kranijalni živac broj 10 pomaže u usporavanju ritma otkucaja srca. Kad smo ljuti ili preplašeni, naše se srce ubrzava po 10 otkucaja po minuti, distribuirajući krv raznim grupama mišića. Nervus vagus radi suprotnu stvar: usporava otkucaje srca na mirniji ritam.

Kranijalni je živac direktno povezan s bogatom mrežom receptora oksitocina, neuropeptida koji su prisno uključeni u doživljaj osjećaja povjerenja i ljubavi.

Na koncu, kranijalni živac je jedinstven za sve sisavce. Reptilski autonomni živčani sustavi dijele najstariji dio nervus vagusa s nama. Ono što je znano kao dorzalni vagalni kompleks, odgovorno je za imobilizacijsko ponašanje; na primjer, odgovor u obliku šoka nakon fizičke traume i ponašanje povezano sa sramom kada smo pod stresom ili se sramimo. Reptilski autonomni živčani sustavi također uključuju i simpatičku regiju autonomnog živčanog sustava koja je uključena u “bori se ili bježi” ponašanje.

Dakle, s poboljšanjem protoka energije kroz ove spomenute meridijane mi pomažemo i pravilan rad kranijalnog živca broj deset i također se bolje nosimo sa stresom.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Umjetnost samo-iscjeljivanja i bio-energije kroz shiatsu: prvi dio

Umjetnost samo-iscjeljivanja i bio-energije kroz shiatsu: drugi dio

Umjetnost samo-iscjeljivanja i bio-energije kroz shiatsu: četvrti dio

Umjetnost samo-iscjeljivanja i bio-energije kroz shiatsu: peti dio