SVIJET POD LUPOM

Znanstvena fantastika postaje stvarnost: Nekoliko različitih znanstvenih studija stvorilo „nevidljivi plašt“

Autor: Ljubica Šaran

Čini se da nevidljivi plašt Harrya Pottera postaje realna mogućnost u bliskoj budućnosti.

Znanstvenici Sveučilišta u Dallas u Teksasu, britanski, švedski i njemački znanstvenici s različitih sveučilišta u Europi su stvorili i razvijaju tehnologiju koja bi oduševila svakog ljubitelja Harrya Pottera – nevidljivi plašt.

 

Sad me vidiš.

A sad ne: Materijal u trenutku nestajanja.

Yahoo News tvrdi kako je Ali Aliev koristi nano-cijevi ugljika koje nalikuju vlaknima – koje ubrzano zagrijava dok objekt ispod njih postane praktično nevidljiv.

Pa kako nevidljivi plašt radi?

U znanstvenoj studiji izdanoj u tiskovini Nanotechnology, Aliev objašnjava kako nevidljivi plašt koristi efekt „fatamorgane“. Na primjer, cesta može postati toliko vruća da se stvaraju kružnice koje izgledaju kao da su se stvorili kružni vodeni valovi na cesti. To se dogodi kada površina postane toliko vruća da svija svjetlost oko sebe, tako da vozači vide na vrućoj cesti nebo koje se reflektira umjesto same podloge, to jest, ceste. Ugljične nano-cijevi stvaraju slični efekt.

Mail online je objavio kako u Švedskoj znanstvenici rade na nevidljivom plaštu koji može tenkove učiniti nevidljivim svim raketama i projektilima. To se radi uz pomoć posebnih infracrvenih slika koje se produciraju oko tenka, što mu omogućuje da se stopi s okolinom, ili se tenk pokazuje projektilima kao krava ili običan automobil.

The Telegraph je izdao članak u kojem navodi kako su njemački i britanski znanstvenici stvorili trodimenzionalni plašt za skrivanje koji također svija svjetlost. Na taj način objekti postaju praktično nevidljivi.

Njemački znanstvenici sa Sveučilišta Karlshrue i Instituta za tehnologiju te njihovi kolege s britanskog Kraljevskog Sveučilišta u Londonu su uspjeli napraviti „plašt“ od fotonskih kristala čija struktura nalikuje onoj od drva. Ti kristali se postavljaju na male zlatne pločice prije nego li se od njih spravljaju veće cjeline.

Ovaj tim je svoju studiju objavio prije godinu dana u tiskovini Science. Njihova nevidljivost je u potpunosti trodimenzionalna, za razliku od drugih dosadašnjih „nevidljivih plašteva“ iako su komadići kristala mali i imaju veličinu od 0,0001 centimetar ali je te majušne jedinice moguće ukomponirati u veće s istim efektom.

Fikcija postaje stvarnost: Metaflex materijal u potpunosti manipulira svjetlošću.

Mail online je također izdao članak o materijalu pod nazivom ‘Metaflex’ kojeg su stvorili znanstvenici sa Sveučilišta St. Andrews u Škotskoj. Taj materijal je sastavljen od fleksibilnih membrana „metamaterijala“ koji sa svoje površine oslobađaju takozvane meta-atome. Ovaj materijal svija svjetlost i tako čini materijal nevidljivim.

Metaflex, materijal koji omogućava potpunu nevidljivost.

Metaflex je u stanju u stanju operirati i u potpunosti manipulirati nevidljivošću u valnim duljinama oko 620 nanometara od regije vidljive svjetlosti. Kada se takve membrane spoje u jednu cjelinu one stvaraju bazu za nevidljivi plašt. Druga aplikacija ovih materijala bi bile takozvane super leće, koje su puno efikasnije nego li konvencionalne leće.

Oni su svoj rad izdali u tiskovini New Journal of Physics 2010. Doktor Andrea Di Falco je izjavila: „Meta materijali nam daju potpunu mogućnost manipuliranja svjetlošću.“