PRIZMA DRUŠTVA

Napravljeno rendgensko postrojenje koje će ispitivati stanja planetarne jezgre

Preveli i uredili: urednici Matrix Worlda

Hoćemo li konačno otkriti što se događa u središtu naše planete? Eksperiment koji treba rekreirati ekstremne uvjete u unutrašnjosti Zemlje je oficijelno otvoren u četvrtak. Zraka ID24 u Europskoj sinkrotronoj ustanovi za radijaciju ili  European Synchrotron Radiation Facility – ESRF, će koristiti rendgenske zrake da bi mogla pregledati stanja željeza i sličnih materijala zagrijanih do nevjerojatnih temperatura i stlačenih ogromnim tlakom.

ID24 omogućava pogled u procese u centru planete. Rendgenske zrake će omogućiti pregled o misterioznim procesima koji se događaju u i oko naše planetarne jezgre. Na primjer, ovaj rad bi mogao otkriti zašto se magnetsko polje naše planete „okreće“ to jest mijenja polaritete.  Zemaljska jezgra je nekih 3.000 kilometara ispod nivoa mora i nju znanstvenici nikada nisu direktno dosegnuli. U stvari, još uvijek se nastavljaju pokušaji bušenja planetarnog najplićeg sloja kore. Na najdubljim predjelima oceana, zemaljska kora je debela tek 10 kilometara. Tako da nije preostalo ništa drugo već koristiti laboratorijske eksperimente kojima će se rekreirati uvjeti unutar zemaljske kore, a od kojih se očekuje da će objasniti mnoge stvari vezane uz zemaljsko magnetsko polje, zašto se mijenja, i kako šok valovi prolaze kroz koru nakon potresa.

Dijamanti za pritisak u samom srcu eksperimenta će se nalaziti ID24 ili ćelija dijamantnog nakovnja – koja na najjednostavnije načine omogućava visoke pritiske unutar planetarne kore, tako što tlači majušne uzorke između dva oštro sječena dijamanta. Uzorci se tlače tolikom snagom da je pritisak kojim su podvrgnuti milijun puta veći nego li na površini planete. Nakon toga snaži laseri se ispaljuju kroz dijamante da bi zagrijali uzorke na temperaturi višoj od 10.000 Celzija. I na koncu se uzorak zrači rendgenskim zrakama da bi snimili što se događa s uzorkom i da bi se točno znala promjena njegove kemijske strukture.

Ovaj primjerak ID24 je u stanju fokusirati  rendgenske zrake na mnogo manje uzorke nego li dosadašnji modeli, to jest, može ih fokusirati na milijuniti dio metra. Uz sve to, ovaj stroj je u mogućnosti napraviti slike rezolucijom 100 puta većom od regularnih rendgenskih postrojenja i s pravljenjem snimke koje nastaju svaki milijuniti djelić sekunde.

„Znanstvenici mogu koristiti nekoliko drugih sinkrotrona, na primjer, one u Japanu ili u SAD-u za brzu rendgensku apsorpcijsku spektroskopiju, no koje mogu praviti snimke tek svake mikrosekunde. Naše postrojenje to radi puno brže na uzorku veličine mikrona, što ovo postrojenje čini jedinstvenim u cijelom svijetu,“ rekao je Sakura Pascarelli, znanstveni voditelj ID24. ID24 je prvi od osam postrojenja u ESFR, lociran u Grenobleu u Francuskoj, a koji će se graditi narednih osam godina i koji svaki košta 180 milijuna Eura.

Originalni uradak na engleskom jeziku pogledajte ovdje.