SVEMIR KROZ TELESKOP

Zapanjujuća Sunčeva aktivnost!

Preveli i uredili: urednici Matrix Worlda

Danima nismao imali ovako jaku Sunčevu aktivnost. Na južnom dijelu sunca snimljena je zadnja erupcija 11. 11. 2011. koja je zapanjila mnoge stručnjake. Stephen Ramsden iz Atlante u Georgiji je snimio ovu nevjerojatnu sliku.

Svi astronomi i forumi koji se bave promatranjem neba i našeg svemirskog okružja bruje o nedavnim solarnim aktivnostima i njihovom jakošću.  Jedan od astronoma je izjavio za spaceweather.com kako nije nikada u životu vidio nešto takvo.

No iako ove solarne erupcije izgledaju veličanstveno i zastrašujuće one nisu najvažnija stvar. Problem je što se vretenasti magnetski poremećaji odvijaju po cijeloj površini Sunca kako pokazuje snimka SDO-a, koji se pritežu dužinom od milijun kilometara ili duljinom tri puta većom od udaljenosti Zemlje od Mjeseca.

Ako ovi poremećaji postanu nestabilni, kako to obično biva, oni bi mogli pasti na površinu Sunca i destabilizirati samu površinu stvarajući takozvane Hyder-ove baklje. Nitko ne zna da li će takve gigantske baklje biti uperene ka Zemlji i što one mogu uraditi.

„Ne znam što će nam Sunce još prirediti s obzirom da ima dulje od godine dana do maksimuma Solarne aktivnosti,“ dodao je Stephen Ramsden, „Ovo je definitivno najbolje vrijeme za gledanje Sunca kroz solarni teleskop.“

Zapanjujuće Sunce.

 Originalni članak na Engleskom jeziku pročitajte ovdje.