SVEMIR KROZ TELESKOP

Misterija Mjesečeve ionosfere!

Preveli i uredili: urednici Matrix Worlda

Mjesec ima ionosferu? Kako planeta bez zraka može imati ionosferu? Nekako je Mjesecu to uspjelo! Lunarni znanstvenici se već godinama bore s nepoznanicom Mjesečeve ionosfere. Izgleda da su konačno shvatili kako je Mjesec stvorio ionosferski omotač.

No prvo da odgovorimo što je to ionosfera?

Svaki planet nalik na Zemlju s atmosferom ima ionosferu. Visoko iznad planetarne površine (u Zemljinom slučaju 100 kilometara iznad tla) gdje se atmosfera sreće s vakuumom svemira, ultraljubičasto zračenje Sunca razdvajaju atome zraka. To stvara sloj ioniziranog plina ili „ionosferu.“

Atmosfera na Zemlji.

Na Zemlji, ionosfera ima veliki utjecaj na komunikaciju i navigaciju. Na primjer, ona reflektira radio valove, dozvoljava kratkim radio valovima da se o nju odbiju i da tako dosegnu veći daljinu transmisije iza horizonta planete. Ionosfera također svija i raspršuje signale s GPS satelita, a ponekad uzrokuje GPS navigaciju da krivo očita poziciju.

Luna 19.

Prvi uvjerljivi dokazi o Mjesečevoj ionosferi su otkriveni 1970 kada su Sovjeti lansirali satelite Luna 19 i 22 koji su kružili oko Mjeseca u relativno niskoj orbiti otkrivajući slojeve ioniziranog gasa koji se prostirao na desetke kilometara iznad Mjesečeve površine. Taj sloj je sadržavao oko 1000 elektrona na kubični centimetar – što je 1000 puta više nego li se moglo pretpostaviti teorijama. Radioastronomi su također našli određene naznake o Mjesečevoj ionosferi.

Ideja da Mjesec koji nema atmosferu sačinjenu od plinova, ima ionosferu činila se potpuno besmislena ali je izazivala maštu naučnika i stvarala im probleme da shvate kako je to moguće.

U stvari, Mjesec nije svijet u potpunosti bez atmosfere kako se to nama čini i kako nas se do sada učilo. Male količine plina kreirane radioaktivnim raspadom materijala u unutrašnjosti i na površini Mjeseca, meteoridi i solarni vjetrovi ostavljaju mnoge atome plinova oko Mjeseca. Krajnji rezultat je da je taj sloj plinova vrlo tanak, no mnogi znanstvenici mu odbijaju dati epitet atmosfere i radije te plinove oko Mjeseca nazivaju „egzosfera.“ Gustoća mjesečeve egzosfere je stotinu milijuna milijardi manja od one oko Zemlje – i nije dovoljno velika da bi omogućavala ionosferu koju su snimile letjelice Luna.

Apollo 15, Mjesec je prekriven super-finom prašinom.

40 godina je mjesečeva ionosfera bila potpuna nepoznanica, sve dok Tim Stubbs znanstvenik Gpddard Space Flight Centera nije objavio moguć razlog nastanka iste. Odgovor na ovu misteriju je mjesečeva prašina. On je došao na tu ideju kada je čitao izvješća Apollo misija uključujući i izvještaj Apolla 15 čija je posada primijetila čudan sjaj na mjesečevom horizontu. Mnogi znanstvenici su smatrali da je u pitanju bio odsjaj mjesečeve prašine koja se podigla s površine. Mjesečeva prašina je prekrivena dubokim slojevima super-fine prašine koja je pravila mnoge probleme na tehnici i odjelima astronauta dok su se kretali površinom Mjeseca.

Način na koji se iz Mjesečeve prašine stvara ionosfera.

Stubbs i njegovi kolege su shvatili da je ta ista prašina bila odgovor na nepoznanicu o ionosferi. Sunčeva UV svjetlost ionizira sitna zrnca prašine. Stubbs je izračunao da ovaj proces proizvodi dovoljno naboja (pozitivno nabijenih čestica koje su okružene negativno nabijenim okolišem) da bi se stvorila ionosfera kakvu danas vidimo oko Mjeseca.

Ionosfera nastala zbog finih čestica prašine umjesto plina je novina u planetarnoj znanosti i nitko ne zna kako se ona ponaša za vrijeme dana i noći ili kako reagira na različite solarne uplive i faze ili kako bi mogla utjecati na buduću radio-komunikaciju i navigaciju na Mjesecu.

Letjelice ARTEMIS će snimati utjecaj solarnih vjetrova na Mjesec.

NASA-ina letjelice ARTEMIS upravo sada kruže oko Mjeseca, a LADEE se lansira 2013. I to isključivo da bi izučavala lunarnu egzosferu, što bi jednom za svagda trebalo otkriti njene tajne.

Letjelica LADEE će letjeti oko Mjeseca da bi izučavala njegovu egzosferu i plinove u njoj.

Cijeli tekst na engleskom jeziku pročitajte ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.