KNJIŠKI MOLJAC

KAD HOROR POSTANE STVARNOST: Vampiri postoje i hrane se nama!

Autor: Ljubica Šaran

Koliko smo se puta uplašili kakvim filmom s vampirima no mi znamo da oni ne postoje, zar ne? Ali što ako smo se zeznuli? Što ako oni zaista postoje i ovdje su među nama? Sjetite se samo, koliko ste puta popričali s nekim, čuli se na telefon, pročitali mail od nekoga i nakon toga ste se osjećali potpuno slomljeno, utučeno, bezvoljno, bez energije i depresivno. Pravi vampiri ne sišu krv već se hrane našom energijom!

Prva ekranizacija filma o vampirima pod imenom Nosferatu iz 1921.

Postoje mnoge legende na zemlji. Nekoliko njih je gotovo zajedničko cijeloj ljudskoj populaciji, a jedna od takvih legendi koje poznaju sve kulture i narodi je ona o vampirima.

U Wikipediji stoji:

Vampir (prasl. ǫpyrь), u pučkom vjerovanju, mrtvac koji ustaje noću iz groba i siše ljudima krv, a također posjeduje čarobne i nadnaravne moći. Vampirom postaje zao čovjek ili onaj kome je vampir sisao krv. Skoro sve kulture i civilizacije posjeduju nekakav mit o nemrtvim krvopijnim stvorenjima ili vampirima. No, sam izraz vampir potječe s Balkana i istočne Europe, gdje su mitovi o vampirima bili česti i odakle su se u 18. stoljeću proširili na zapadnu Europu.

Prva dokumentirana uporaba riječi vampir se povezala za osobu pod imenom Arnold Paole (vjerojatno: Arnaut Pavle?) iz sela Meduegia kod Kruševca 1725. u izvješću lokalnog liječnika Beču u vrijeme kada Austrija vlada Srbijom 1717.-1739.

U prirodi postoje životinje i organizmi koji žive na tekućinama drugih životinja, od kojih je jedna i krv, te se termin vampirizam ili krvopijstvo u zoologiji koristi za, na primjer, pijavice, komarce i šišmiše.

U popularnoj kulturi termin vampirizam ili krvopijstvo koristi se kao pogrdan naziv za amoralno i bezgranično iskorištavanje pojedinaca ili društva. Isto tako vampirstvo, vampirizam, povampirenje su termini koji se rabe za demoniziranje pojedinaca ili skupina jer se vampiri prema nekim narodnim vjerovanjima smatraju demonima i oličenjem zla, jednaki Sotoni.

Vlad Tepeš III – Drakula.

Najpoznatiji Vampir je dakako Drakula. Lik Drakule iz romana irskog književnika Brama Stokera je vjerovatno utemeljen na vlaškom (danas rumunjskom) vladaru Vladu III Tepešu, koji je vladao 1446-1476, uz prekide. Vlad III je ratovao protiv Turaka i bio veoma okrutan prema neprijateljima. Posebno je bio poznat po nabijanju neprijatelja na kolac. Ime Drakula je vjerovatno derivat naziva Red Zmaja (Order of the Dragon), viteški red kojeg je osnovao njemački car Sigismund. Vlad II, otac Vlada III, bio je član Reda Zmaja. Na rumunjskom jeziku dragon se čita drac (od latinski draco). Kasnije se pridodao nastavak ul pa je Vlad II postao poznat kao Vlad Dracul, ili Vlad Dragon (Vlad Zmaj). Nakon Stokerovog Drakule ovaj lik je gotovo postao osnovni dio folklora i uradaka o vampirima.

Le Vampire – od žene vampira stvorio se pojam VAMP žene koja se “hrani” muškarcima i odbacuje ih kada se njima zadovolji.

Sigurno se pitate kako to da većina ljudske populacije ima te pradavne noćne more i horor priče i mitove o neživim bićima koji sišu našu krv. Bez krvi čovjek umire. Krv u prenesenom značenju označava našu energiju – našu životnu energiju (sjetite se samo misnog vina – krvi Isusove i ona ima preneseno značenje). Je li moguće da se kroz milenije prepričavanja ovih priča izgubilo pravo značenje te krvi, te energije koja teče nama, i da se ona na koncu počela shvaćati doslovno i bukvalno? Mnogi znanstvenici iz područja psihologije, kliničke psihijatrije i medicine smatraju da je to istina, MEĐU NAMA ŽIVE VAMPIRI I HRANE SE NAŠOM ŽIVOTNOM ENERGIJOM!

Knjigu Ungoly Hungers možete naći ovdje.

Znanstvenica koja je to najbolje objasnila je Barbara E. Hort kroz knjigu “Unholy Hungers– Encountering Psychic Vampire in Ourselves & Others” ili “Prokleta glad – Susret s psihičkim vampirom u nama i drugima.”

Barbara je u svojoj knjizi navela:

Zvijer je uvijek s nama, dok god naša srca pumpaju krv, dok god naše duše imaju u sebi žar života, dok god čeznemo za ljubavlju, zvijer je uvijek prisutna. Promatra nas i prati, negoduje i stvara sheme, ona oblizuje svoje usne dok čeka slijedeći puni obrok. Jer da bi zvijer opstala ona se mora hraniti. Ona ima mnoga lica i sva su ljudska, da bi opstala ona se kamuflira u ljudske vrline, ispod te ljudske vanjštine nalazi se gladna zvijer čiji jedini cilj je da opstane.

Ta zvijer teži ka opstanku, a ne ka životu kakvog mi znamo jer život uključuje toplinu srca i svjetlo živuće duše. Zvijer nema ni srca ni duše. Da bi opstala zvijer mora utažiti svoju glad, ona se može hraniti esencijom života koja njoj nedostaje. Ta zvijer nas mora loviti da bi ukrala „krv našeg života“ našu životnu snagu i energiju.

Ako imamo sreće mi ćemo tek umrijeti, no oni manje sretni će postati žrtve najvećeg horora zvijeri predatora, no većina njenih žrtava neće umrijeti. U stvari će postati isti kao i zvijer i oni će se hraniti na parazitski način. Kako se ludilo za hranjenjem širi, šire se i horde zvijeri koje su nastale još u prapovijesti. Zvijer je antička i globalna i ona stalno raste. Ona ima mnoge priče, bezbrojne oblike, i svi oblici su kao sjenke, varljive i nejasne. No njeno ime je hladno i precizno. Mi tu zvijer zovemo VAMPIR.

Nastavci teksta.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.