SVIJET POD LUPOM

GODINA SVEMIRSKIH OLUJA: Nakon Sunca, oluje su zahvatile i Saturn

Autori: urednici Matrix Worlda

Oluja na sjevernoj hemisferi Satturna snimljena letjelicom Cassini.

Naš Sunčev sustav postaje sve aktivniji i aktivniji. Nakon mnogobrojnih Sunčanih baklji, izboja i oluja, promjena u klimi Zemlje uzrokovanih Sunčevom aktivnosti, znanstvenici su primijetili da se i na Saturnu odvijaju gigantske oluje. Što se događa s našim Sunčevim sustavo? Hoćemo li mi do solarnog maksimuma za godinu dana imati prilike vidjeti još čudesnih i kolosalnih pojava u neposrednom svemirskom susjedstvu?

Trag oluje koja kruži Saturnom još je vidljiv čak i kad oluja ponovno prođe cijeli krug oko planete.

Da je svemir električan i dinamičan već smo pisali ovdje i ovdje, da Sunce na nevjerojatan način djeluje na ljude i njihovu percepciju kroz poremećaje planetarnog elektromagnetkog polja pisali smo već ovdje. O tome kako je već došlo do značajnih EM poremećaja na našoj planeti već smo vidjeli ovdje. Koliko je novih električnih fenomena otkriveno na našoj planeti otkrili smo ovdje.

Universe Today je obavio članak u kojemu se vidi da se dinamika povećala i na drugom najvećem planetu našeg sustava, gigantskom Saturnu. Oluju su znanstvenici primijetili još 2010. no smatrali su da je to još samo jedna normalna oluja i da će ona s vremenom oslabjeti i prestati. Umjesto da oslabi, ova se oluja proširila većinom sjeverne hemisfere ovog plinovitog giganta.

Turbulentni i brzi vjetrovi oko Ekvatora gigantske planete stvaraju nevjerojatan prizor.

Oluja koja traje već godinu dana je najveća od 1990. godine. Oluja se trenutačno rasprostire područjem od južne do sjeverne hemisfere u duljini od nevjerojatnih 15.000 kilometara i najjača je oluja u zadnjih 21 godinu.

Početak oluje na Saturnu prije godinu dana.

Cassini je letjelica koja je snimila na tisuće fantastičnih slika Saturna. Senzori na ovoj letjelici su otkrili kako je ova oluja jako električno aktivna, drugim riječima, da je puna oluja i gromova.

S obzirom da je danas točno 200 dana od kada je ova oluja aktivna, ona sada drži rekord najdulje održive oluje na Saturnu i preuzela je prvenstvo oluji iz 1909. kada je oluja na Saturnu trajala 150 dana. Oluja iz 1990. koju je snimio teleskop Hubble je trajala tek 55 dana i bila je znatno manja.