MISTERIJE

Umjetnost samoiscjeljivanja i bioenergije kroz shiatsu: četvrti dio

Čarobne ruke, umjetnost akupresure i masaže može uraditi čuda. Shiatsuom je zbunjena i zapadnjačka medicina.

Autor: Ljubica Šaran

Zapadnjačka kultura i znanost uglavnom drže kako su nadmoćnije i bolje od drugih kultura. Koliko je to egoistično razmišljanje otkrilo je nekoliko nalaza u Kini. U jednoj od grobnica dinastije Han, koja je stara oko 5.000. godina, pronađena je knjiga o shiatsu, zajedno s objašnjenjima anatomije i akupresurnih točaka onako kako ih znamo danas. Drugi nalaz u Kini otkrio je 8.000 godina stare kamene akupunkturne igle za shiatsu, dok su mnoge neolitske mumije imale istetovirane akupresurne točke na svojoj koži, naročito mumije pronađene na području centralne, sjeverne Kine i dijela Sibira. Koliko god našoj kulturi i znanosti shiatsu izgledao stran i nevjerojatan, njegove tehnike su drevne i nevjerojatno korisne. Pradavni narodi Istoka su poznavali kretanja chija ili energije kroz tijelo dok su europski narodi tek usavršavali kamena oruđa.

Molimo vas da pročitate prethodne dijelove tekstova o shiatsu jer se objašnjavaju stvari koje trebate znati prije nego li krenete izučavati ovu drevnu vještinu izliječenja i samoizliječenja. Nastavimo s našim izučavanjem meridijana.

Meridijan želuca je jedan od najdužih energetskih meridijana u tijelu. Počinje malo ispod očnih kapaka i spušta se sve do nožnih prstiju. Na dijelu kroz stomak, akupresurne točke su udaljene jedne od drugih tek za debljinu vašeg palca (koji je usput jedan od najvažnijih mjernih instrumenata u shiatsu). Kada budete masirali točke na stomaku, molimo vas da to budu relativno mekani i polagani pritisci jer ove točke ne završavaju na krajevima zglobova ili kostima već se nalaze na mekom tkivu stomačne šupljine. Točke ovog meridijana su udaljene dužinu palca od pupka, tako da će vam lako biti odrediti prvotni pravac kada (prvo) probate naći točke želuca na sebi.

Želudac ima najviše energije između 7-9 ujutro. Ako ste se ikada pitali zašto se tvrdi da je doručak najvažnije jelo dana, to vam je odgovor. Želudac ima najmanje energije od 19-21 sati uvečer. Zbog toga mnogim ljudima kasne večere i teška jela za večeru stvaraju probleme, naročito ako vaš želudac nepravilno radi ili ako nepravilno izlučuje kiselinu, što stvara dodatne komplikacije.

Kao što vidite, ponovno glavne točke za upravljanje ovim organom nisu na samom tijelu čovjeka već na donjim ekstremitetima.

Točka za stimulaciju je broj 41. Nju ćete lako naći jer se nalazi točno na zglobu u pravcu prvog prsta do palca. Nalazi se više na hrskavičnom dijelu zgloba prema dolje. Obično je dosta bolna ako vaš želudac radi presporo ili uopće ne radi. Pomaže kod slabog apetita, mučnine i napuhanosti.

Točka za uravnoteženje je broj 42. Kad god vaš želudac ne bude radio kako treba, ovo može biti jedna od bolnijih točki na stopalima. Nalazi se lako na istom pravcu od vrha prsta do palca prema sredini zgloba, i to između dvije kosti, tek malčice naslonjena na vanjsku kost. U slučaju da vam želudac pravi dugogodišnje probleme, nemojte se čuditi ako vam ova točka, kada je prvi put taknete, izazove bolnu grimasu.  Pomaže kod nervoze, napetosti, napuhanosti i plinova i pomaže općem dobru želuca.

Točka 45 se nalazi u vanjskom kutu nokta na prstu do palca. Mikro točka je, ali ništa neće faliti da je pritisnete tako što ćete taj prst na nozi uhvatiti između palca i kažiprsta ruke i jednostavno ga valjati prelazeći preko te točke dok je ne uspijete bolje locirati. Pomaže u slučaju stalne gladi, stalne žeđi, loše probave i uznemirenog želuca.

Preporučamo vam da prije masaže ovog meridijana barem 6 puta napravite takozvani položaj mačke, opisan na slici.

Ovaj položaj ne samo da je dobar za vaš želudac već i za sve organe koji se nalaze u stomačnoj šupljini, pluća i dijafragmu. To je mišić kojim bismo mi trebali disati ali to uglavnom ne radimo, već (kako smo već objasnili kada smo pisali o meridijanu pluća) koristimo mišiće vrata i ramena za disanje što nas još više zdravstveno uznemirava.

Položaj je krajnje jednostavan. Kada udišete, spustite stomak i kralježnicu prema dolje, a kada izdišete kralježnicu izvijte prema gore koliko god možete. Na ovaj način stimulirate protok energije i prokrvljavanje kroz sve organe trbušne duplje i torza, jačate svoju dijafragmu i opuštate se od stresa. Ovu vježbu možete ponoviti koliko god puta dnevno želite ali vas molimo da to uradite u sljedovima od 6, 12, 24 ili 48 puta (više brojke su samo za one koji se intenzivno bave sportom ili koji su već istrenirali svoju dijafragmu.)

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Umjetnost samoiscjeljivanja i bioenergije kroz shiatsu: prvi dio

Umjetnost samoiscjeljivanja i bioenergije kroz shiatsu: drugi dio

Umjetnost samoiscjeljivanja i bioenergije kroz shiatsu: treći dio

Umjetnost samoiscjeljivanja i bioenergije kroz shiatsu: peti dio