MISTERIJE

Najbolje slike „duhova“ ikada napravljene

Autor: Ljubica Šaran

Lady Brown, najpoznatija slika “duha.”

Uzrečica: „Jedna slika govori više od tisuću riječi“ bi sasvim lijepo odgovarala ovome članku. Od pamtivijeka ljude je interesiralo paranormalno i onostrano. Nakon pojave fotoaparata, pojavile su se i fotografije koje se nisu mogle objasniti drugačije (nakon što se provjerila mogućnost da fotograf nije napravio fotomontažu) osim da je na njima zabilježeno natprirodno pojavljivanje fantazma ili duhova, čiji god da su bili.

Moto naše stranice je znanje i potraga za istinom, mi ne želimo vjerovati već znati. Ne vjerujemo u duhove, fantazme i prikaze ali ne možemo, a da se ne zapitamo, što li su to snimili fotoaparati u zadnjih stotinjak godina? Kakve su ostatke energija i utiske zabilježile staklene ploče, celuloidne trake i polarodini filmovi na papiru? Odgovore sa sigurnošću ne možemo znati, ali same po sebi slike su više nego interesantne.

Predstavljamo vam slike u kojima je isključena mogućnost duple ekspozicije, laboratorijskih igrarija i kolaža, fotografije koje zbunjuju javnost i stručnjake sa svojim prikazima.

Lady Brown ili Dama u kafenoj opravi, je vjerojatno najpoznatija ikada napravljena slika „duha.“ Za nju se smatra da prikazuje duh Lady Dorothy Townshend, ženu drugoga viskonta od Raynham Halla u Norfolku u Engleskoj, a koja je umrla zbog nesretne ljubavi 1700. Kralj George IV je bio prvi koji je vidio njen duh 1726. Njen duh se viđao isključivo na hrastovom stubištu dvorca. 1835. pukovnik Loftus je opisao da prikaza nosi kafenu opravu. Tako je i dobila ime. Pukovnik je čak i pucao iz pištolja na nju jer mu se prikaza iskezila s neljudskim izgledom lica od kojeg se prestravio ovaj oficir. 1936. kapetan Fredrick Marryat je napravio nekoliko slika poznatog stubišta. One su trebale izaći u poznatoj tiskovini Country Life Magazine, no umjesto da su prikazivali famozno stubište dvorca, na njima je stajala i dama u kafenoj opravi. Ova prikaza se otkrila tek nakon što je film razvijen u laboratoriju i svi kadrovi stepeništa na filmu pokazuju istu prikazu.

Lord Combermere; fotografija je napravljena u knjižnici opatije Combermere 1891., a nju je napravio Sybel Cobret. No umjesto da je snimio uređen prazan salon knjižnice opatije, otkrivena je muška figura koja je sjedila u fotelji. S obzirom na prikaz figure, očevidci su bili sigurni da je prikaza pokojnog lorda Combermere, čiji su preci dobili opatiju od Henrya VIII. Lord je poginuo nekoliko dana prije fotografiranja ove slike. Dok je Cobert fotografirao salon, događao se pokop lorda Combermerea nekoliko milja daleko od opatije. S obzirom da je ekspozicija bila duga nekoliko minuta, čak su i razmatrali mogućnost da je netko sjeo u fotelju za vrijeme trajanja fotografije no cijelo je kućanstvo bilo na pokopu i nitko nije ni nalikovao pokojnom lordu. Kada se slika razvijala Cobert je bio u društvu s još nekoliko kolega i bio je jednako zbunjen kao i očevici s prikazom na slici.

Freddy Jackson; ova slika je napravljena 1919. Kada je prvi put publicirana 1975., od strane Sir Victora Goddarda, trebala je prikazivati sve preživjele sudionike Goddardovog eskadrona s broda HMS Dedalus. No problem je bio u tome što se na slici pojavilo ekstra lice. Freddy Jackson je poginuo u nesreći kada je ga je zahvatila elisa aviona i usmrtila. On je stradao dva dan prije snimanja ove fotografije. Kada se ona pravila, upravo se održavao sprovod nesretnog Jacksona.

Duh sa stepeništa tulipana; velečasni Ralph Hardy iz Britanske Kolumbije je napravio ovu poznatu fotografiju 1966. Njegova je želja bila da fotografira umjetničko i poznato stepenište s uzorcima tulipana na ogradi u takozvanoj Queens House sekciji Nacionalnog mornaričkog muzeja u Greenwichu u Engleskoj. No nakon što je slika napravljena, otkrili su spodobu koja je izgledala da se drži za ogradu s obje ruke. Ova slika se razvila u Kodakovom laboratoriju. Nju su nakon nalaza prikaze provjerili Kodakovi eksperti i otkrili su da se slikom nije manipuliralo niti za vrijeme pravljena fotografije niti za vrijeme razvijanja filma. Ova slika je inače odličan dokaz o brojnim navodima o viđenju prikaze u Queens Houseu, u čijem se dijelu svaki dan čuju koraci i sjene koje prolaze 400 godina starim hodnicima.

Duh sa zadnjeg sjedišta automobila. Gospođa Mabel Chinnery je posjećivala grob njene majke 1959., te je napravila par slika groba. Također je slikala svoga muža koji ju je sam čekao u automobilu dok je ona škljocala fotoaparatom. Kada je film razvijen, bračni par Chinnery se šokirao jer je otkrio kako na zadnjem sjedištu sjedi netko tko jako nalikuje majci gospođe Mabel. Stručnjaci su provjerili film i sliku te su ustanovili da s njom nije manipulirano za vrijeme pravljenja slike i razvijanja filma, te su isključili mogućnost refleksije od automobilskih prozora.

Uskoro slijedi drugi dio.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.