MISTERIJE

Jesu li spriteovi – atmosferski električni fenomeni – ključni čimbenik vanzemaljskog života?

Autor: urednici Matrix Worlda

Na slici vidite takozvani SPRITE u punoj boji. Snimilo ga je Sveučilište na Aljasci. Do sada smo mislili da su električni atmosferski fenomeni samo obične munje i gromovi, no postoje i drugi električni atmosferski fenomeni, nedavno otkriveni, koji bi mogli biti ključ o dokazivanju vanzemaljskog života na drugim planetima.

Priznata online tiskovina Universe Today, napisala je slijedeće:

1989. metereolozi su otkrili spriteove. (O njima i drugim novootkrivenim atmosferskim električnim fenomenima smo već pisali ovdje.) Spriteove koji nalikuju na munje, no s puno većim električnim izbojem koji se događa unutar oblaka i iznad oluja, koji na takav način obasjaju gornju atmosferu  na isti način kako fluorescentna žarulja obasja neku prostoriju.

Metereolozi su već tada shvatili da spriteovi nisu stvar koja se događa samo na našoj planeti već da je tipična za sve planete našeg Sunčevog sustava. Znanstvenici na Sveučilištu u Tel Avivu su odlučili saznati da li spriteovi ukazuju na prisustvo organske materije u atmosferama gdje se oni ukazuju.

Iako spriteovi nisu neobičan fenomen, jako ih je teško otkriti i zabilježiti. Njih se može zabilježiti samo vrlo osjetljivim kamerama koje snimaju velikom brzinom. Spriteovi se pojavljuju u dijelu planetarne atmosfere koji se zove mezosfera. To je sloj koji se nalazi između stratosfere i termosfere – od 50 do 90 kilometara iznad tla. Na toj visini su plinovi puno razrjeđeniji  i temperatura je od -15 do -120 stupnjeva Celzijeve ljestvice.

No plinovi na toj visini su još uvijek dovoljno gusti da bi usporili meteore – to je dio u kojem oni izgore i stvore trag koji mi znamo pod imenom „zvijezde padalice.“ Plinovi mezosfere su još uvijek dovoljno gusti i da u njima zasjaju spriteovi. Zbog sastava plinova u našoj atmosferi, spriteovi svijetle crvenom ili narančastom bojom.

Munje su svakodnevna pojava u našem solarnom sustavu, što je znanstvenike navelo na razmišljanje da se spriteovi mogu naći na Jupiteru, Saturnu i Veneri. To su sve planete koje imaju jake električne oluje i plinove koji ih obavijaju. Isto kao i na Zemlji, spriteovi na spomenutim planetima mogu otkriti njihov atmosferski sastav, provodljivost i vrlo moguće prisutnost egzotičnih organskih sastojaka.

Zadivljujući sprite sa Saturna također je narančaste boje kao i neki koji se pojave na Zemlji.

Jupiter i Saturn predstavljaju najinteresantnija okružja. Obje planete su plinoviti giganti gdje se stvaraju munje 1000 puta jače od onih ikada zabilježenih na Zemlji. Ovo su planete na koje su se fokusirali istražitelji sa Sveučilišta u Tel Avivu, Daria Dubrovin, Colin Price, Yoav Yair i njihovi timovi.

Dubrovin je rekreirala planetarne atmosfere u laboratoriju kako bi izučavala prisutnost spriteova u svemiru. Ona je svoj rad opisala kao „Sprite (Duga) u boci,“ nadajući se da će svojim radom omogućiti novo razumijevanje električnih i kemijskih procesa na drugim planetima.

Što je najvažnije, razumijevanje munja na drugim planetima će pomoći znanstvenicima eventulano otkrivanje života na tim istim planetima. Duborvin je objasnila kako se munja smatra generatorom organskih molekula u pradavnoj Zemljinoj prošlosti. Te munje su od davnih oceana na planeti napravile primordijalnu juhu od koje se razvio sav današnji život koji mi poznajemo na našoj planeti. Ovo istraživanje lako može postati način na koji možemo dokazati postojanje života na drugim planetima ne samo u našem Sunčevom sustavu već i na planetima iz drugih zvjezdanih sustava.

Oluja koja se trenutačno događa na Saturnu ispaljuje oko 100 munja u sekundi. Ta pojava je jako uzbudila Dubrovinu jer pruža mogućnosti direktnog praćenja električnih fenomena na drugim planetima. (O ovoj gigantskoj pojavi na Saturnu smo pisali ovdje.) Znanstvenici mogu na vrlo jednostavan način pregledati snimke spriteova s letjelice Cassini koja trenutačno orbitira oko Saturna. Jedino je problematično snimiti spriteove koji se događaju unutar Saturnove egzosfere, no i ovi podaci će povećati naše znanje o električnim atmosferskim fenomenima na drugim planetama.