MISTERIJE

Gotovo ljudske mumije iz planina San Pedro zbunjuju znanstvenike

Autor: Ljubica Šaran

U listopadu 1932. dva tragača za zlatom Cecil Mayne i Frank Carr, dinamitom su raskrčili dio planine San Pedro nadajući se da će tako pronaći zlato. Umjesto toga otkrili su ulaz u malu špilju duljine 2,43 metra, širine 1,45 metara i visine skoro dva metra. U njoj su pronašli majušnu mumiju koju su krstili imenom – Pedro. Mumija je pronađena u uspravnom sjedećem položaju s prekriženim rukama i nogama.

1pedro-velika

Začuđeni tragači za zlatom su tako pronašli najčudniju mumiju Sjeverne Amerike.

Mumija je dobila ime po planinama San Pedro iz kojih je iskopana, no zbog prikazivanja na sajmovima postala je predmet podsmijeha i smatrana je običnom smicalicom, no 1950. godine napravljen je rendgenski snimak Pedra koji je otkrio da nije riječ o nikakvoj smicalici već o stvarnom mumificiranom biću.

Rendgenska snimka Pedra.

Dr. Henry Shapiro, biološki antropolog Američkog muzeja prirode i povijesti, je odlučio pregledati Pedra i pokušati riješiti njegovu misteriju. Nakon što je pregledao rendgenske snimke smatrao je da je Pedro bio čovjek koji je umro od nekih 65 godina. Zbunjivalo ga je što mumija ima jako izražene kanine, to jest, duplo veće očnjake nego li je to normalno za čovjeka tako da je Pedro nalikovao kakvom vampiru. Pregled i procjene Shapiroa je potvrdio Medicinski fakultet na sveučilištu Harvard.

30 godina kasnije, dr. George Gill, antropolog forezničar je ponovno napravio rendgenske snimke Pedra stvarajući novu teoriju. Sveučilište Wyoming je s Gillovom ekspertizom željelo jednom za svagda riješiti zagonetku, i Gillu je velikodušno stavilo na raspolaganje svoj laboratorij. No Gill je bio zadovoljan samo s rendgenskim snimkama jer je smatrao da se radi o djetetu nekog nepoznatog indijanskog plemena. Time je pokušao objasniti mnoge nepravilnosti na kostima i mekom tkivu te na hrskavicama koje su upućivale da se radi o djetetu, no nikako nije mogao objasniti „vampirske“ očnjake.

Još rendgenskih snimaka Pedra.

Otprilike u isto vrijeme pronađena je još jedna mumija u planinama San Pedro, u relativnoj blizini lokacije na kojoj je pronađen i Pedro. Pronašli su je Indijanci iz plemena Čejena. Ovaj put radilo se o ženskoj mumiji no imala je visinu tek od dvadeset centimetara u sjedećem položaju. Doktor Gill je odlučio i za ovu mumiju da se radi o djetetu ili prerano rođenom djetetu najvjerojatnije s poremećajem koji se zove anencefalija, točnije, deformacija s potpuno spljoštenim gornjim dijelom lubanje, isto onako kako se to moglo primijetiti i na Pedru.

Anencefalični ljudski fetus.

Nakon što je Gill pregledao drugu mumiju, ljudi koji su je pronašli su je uzeli sa sobom i odlučili da je više neće pokazivati svijetu, očigledno nezadovoljni Gillovim pregledom mumije samo uz rendgenske snimke, bez DNK analize i savjetovanja s antropolozima. Osim toga, bojali su se da će proći isto kao i pronalazači Pedra, da će ih se smatrati šarlatanima i mutikašama.

Gillu ni tada nije palo na pamet da napravi DNK analizu. No u isto vrijeme se izdavao za neprikosnovenog autoriteta nad ovim mumijama, iako bi svaki laik danas mogao reći kako je njegov posao bio neprofesionalno i šlampavo odrađen. Potpuno nam je nejasno zbog čega je na sve moguće načine izbjegavao ozbiljan pregled ovih mumija.

Anencefalično novorođenče. Jesu li obje mumije iz planina Sane Pedro imale ovaj strašan poremećaj?

Gill se čak pojavljivao na različitim nacionalnim američkim televizijskim programima tvrdeći da su mumije vjerojatno pripadale Indijancima „imigrantima“ koji su se tek doselili u pustinjske predjele Amerike. Dvadeset godina kasnije, otkriveno je da je Gill napravio datiranje Pedrove oprave radioaktivnim izotopom ugljika, koja je procijenjena na 300 godina starosti, no datiranje samog Pedra nije napravio.

Pedro je nakon šetnje po sajmovima 30 godina prošlog vijeka, vjerovali ili ne, završio u jednoj ljekarni u Meeteetseu u Wyomingu, gdje je ostao tijekom četrdesetih godina prošlog vijeka. Nekoliko godina je pokazivan kao atrakcija od strane čovjeka koji je kupio i vlasnika ljekarne, Ivanaa T. Goodmana. 1950. kupuje je Leonard Walder miljunaš i biznismen iz New Yorka. Walder je umro osamdesetih godina prošlog vijeka, no gdje je Pedro završio s Walderovom smrću, nitko ne zna.

Planine San Pedro u Wyomingu, mjesto na kojem su pronađene neobične mumije.

Eugene Bashor, amater povjesničar je Pedra prvi put vidio 1948. Nakon toga proveo je 50 godina pokušavajući objasniti Pedrovo podrijetlo i uzrok njegovih anomalija. Mnogi Indijanci su mu pričali o folkloru i legendama o „plemenima malih ljudi“ koji ponekad žive s plemenima normalnih ljudi. Bashor je bio uvjeren da je Pedro mumija „malih ljudi“.

Nakon što je Pedro dospio u ruke biznismena iz New Yorka koji nije želio prepustiti znanstvenicima rad na njegovoj mumiji. Bashor je postao uvjeren da znanost možda nikada neće uspjeti napraviti detaljan pregled ovog zagonetnog mališana. Bashor je vjerojatno u pravu jer se trenutačno ni ne zna gdje se Pedro nalazi.

Jedna od prvih fotografija Pedra.

Ako je suditi po Gillovim nalazima i ako se zaista radi o anencefaliji, Pedro je onda tek jedna od 3 mumije na svijetu s takvim poremećajem. Anencefalična djeca obično ne žive dugo i umiru odmah ili nedugo nakon poroda. No kako onda objasniti „vampirske“ Pedrove zube koje Gill nije ni spomenuo u svojim istraživanjima?

Nadamo se da za rješenje ove zagonetke nećemo morati čekati cijeli život kao i Eugene Bashor.

Više o Pedru pročitajte ovdje i ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.