S ONE STRANE ZRCALA

Meksikanci otkrili nove arheološke zapise Maja o 2012. godini

Ruševine Comalcalcoa u kojima su pronađeni novi zapisi o 2012. godini.

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Yahoo News prenosi tekstove Associated Pressa i ABC-a o novim arheološkim nalascima vezanim uz majanska predviđanja o kraju svijeta. Pobornici apokalipse i sudnjeg dana vezanog uz 2012. jedva su dočekali ovaj nalaz.

Meksički arheološki institut protivi se fami koja se stvorila o majanskim predviđanjima o propasti svijeta 2012.. No jučer je njihov glasnogovornik izjavio kako su pronašli drugu arheološku referencu o datumu na fragmentu kojeg su otkrili u jednoj špilji-grobnici u ruševinama na jugu Meksika.

Mnogi su eksperti citirali jedinu referencu vezanu za datum majanskih glifova s temom apokalipse, uklesanoj na kamenoj ploči pronađenoj u ruševinama Tortugueroa. Novo otkriće s istom tematikom otkrio je meksički Nacionalini institut za antropologiju i povijest (National Institute of Anthropology and History). Ovaj nalazak dolazi iz ruševine Comalcalco. Zapis je urezan u modeliranom licu na cigli. Ovaj hram i ruševina je iznimno rijedak jer je napravljen od pečenih opeka. Sam zapis se nalazi u grobnici K’uhul Ajaua. Glasnogovornik instituta, Arturo Mendez, izjavio je kako su ovaj nalazak pronašli još prije nekoliko godina no povrgnut je intenzivnom pregledu i neće se moći vidjeti u javnosti zbog izrazite krhkosti. Mi se pitamo koliko će meksičkom turizmu pomoći kada pohrle mnogi zaluđeni apokalipsom 2012 u meksičku relativno zaostalu poktrajinicu da bi vidjeli gdje je pronađen zapis?

Grobnica u kojoj je pronađen novi spomen o 2012. godini.

“Cigla iz Comalcalcoa“ je za sada drugi javno priznati fragment koji referira na propast svijeta 21.12.2012.. Prevoditelji majanskog jezika i nisu sigurni da li se broj odnosi na 21 ili 23 i neznaju zašto i kako su Maje došle do tog datuma, točnije, kako su započeli sa svojim kompliciranim svjetovnim i duhovnim kalendarima o kojima smo više pisali ovdje.

David Stuart, specijalista za majansku epigrafiju na sveučilištu Teksas u Austinu, je izjavio: „Bez obzira što govore o mogućem datumu, ja ostajem skeptičan i ne vjerujem u njihove navode,“ otkriva Associated Press.

Stuart je dodao kako je datum ispisan na cigli s majanskih okruglih kalendara (više pogledajte ovdje) te da se kombinacije datuma i mjeseci ponavljaju u njima svake 52 godine.

Majanski kružni kalendari.

Zapis na ovoj cigli zaista sadrži datum zadnjeg dana 13 baktuna. Baktuni su periodi od otprilike 394 godine, a 13 je svet i važan broj za Maje. Majanski takozvani dugi kalendar (ne veliki koji broji 24.000 godina) započinje s brojanjem datuma 3114 prije nove ere. 13 baktun završava 31 ili 23 prisinca 2012.

Stuart je na to rekao kako je ova cigla mogla odgovarati i datumima u prošlosti. „Ne postoji razlog da ova cigla ne označava davno prošao datum iz pradavne prošlosti, jer je njihov kalendar cirkularan, te da opisuje neki jako važan datum iz prošlosti. U stvari, treći znak jako nalikuje na glagol huli što znači „ona ili on dolazi.“ Ne postoji oznaka za budućnost koja je tako tipična za Maje, čak ni na prvom zapisu. Nije mi jasno zašto se događaj na silu prebacio u budućnost i zbog čega se na njega gleda kao na predviđanje?“

Oba dva zapisa su vjerojatno napravljena prije nekih 1300. godina i oba zapisa su u mnogo čemu kriptična bez jasnih naznaka.

Problem za pravim očitavanjem oba zapisa je erozija. Napukline i rupe u obje površine koje su točno čitanje zapisa još više onemogućili. Zapis iz Tortugueroa opisuje nešto što bi se trebalo dogoditi 2012., događaj koji uključuje i Bolon Yoktea, misterioznog majanskog boga koji je povezan s kreacijom i ratom.

Cigla sa zapisom nalazila se ispod gipsanie štukature, a drugi dio zapisa nalazio se na naličju cigle koja je imala reljef glave K’uhla svetog čovjeka iz Comalcalcoa.

Erozija jako pravi probleme u točnom čitanju nalaza. Postoje cijele rečenice koje se ne mogu točno pročitati. Na jednom dijelu možda piše „On će sići s neba,“ no to se ne može sa sigurnošću reći.

Drugi nalaz je napravljen na takav način da je zapis bio na unutarnjoj strani cigle, onoj koja se nalazila u zidu i na prednjoj strani pokrivenoj bojom i gipsom. Izgledalo je kao da se ne smije vidjeti, te da nije za svačije oči.

Meksički institut za antropologiju i povijest je izjavio da zapadnjački svijet ima mnoge legende i predanja o propasti svijeta 2012. godine i ne slažu se sa pogrešnom prezentacijom majanskih kalendara koju mnogi pobornici apokalipse smatraju glavnim izvorom ove fame, bez pravog uporišta u majanskim vjerovanjima i zapisima. Eksperti ovog instituta su izjavili kako su Maje imale cikličke i ponavljajuće kalendare te da na kraju takvih ciklusa nisu govorili o nikakvom propadanju ili propastima svijeta već bi započeo novi ciklus kompliciranog datiranja vremena, to jest, kalendar bi se ponavljao.

Zbog nevjerojatne popularnosti povezanosti Maja sa apokalipsom u 2012., institut će organizirati specijalni kongres od 60 najpoznatijih svijetskih eksperata na području majanske kulture i baštine da bi raspršili nevjerojatnu famu oko pogrešnog i preuveličanog objašnjenja majanskih kalendara. Na ovaj način oni će pokušati ljudima predstaviti pravu majansku matematiku i način kako su njihovi kalendari započinjali cikluse nakon svakog 13. baktuna.