MISTERIJE

Najbolje slike „duhova“ ikada napravljene – drugi dio

Autor: Ljubica Šaran

“Duh” s Boothill groblja.

Misterija prikaza, fantazmi ili kako ih narodski zovemo „duhovi“ oduvijek je zaokupljala ljude bilo gdje na planeti. Većina znanstvenika još uvijek zazire od istraživanja misterija iz domena paranormalnog i nadnaravnog. Zašto je to tako mi ne možemo sa sigurnošću odgovoriti ali vam možemo predstaviti najpoznatije verificirane fotografije s „duhovima.“

Slika duha s Bothill groblja je promijenila život Terry Ikea Clatona, pjesnika, glumca i zaljubljenika u kaubojski način života. Clanton je inače u srodstvu s bandom Clanton koja se sukobila Earpsovima i Doc Hollidayom kod OK korala. Terry je ovu sliku napravio 1980. Snimio ga je njegov prijatelj dok je on pozirao pored poznatog groblja na kojemu su pokopani sve žrtve iz OK obračuna. Clantonov je film razvijen u lokalnom supermarketu u kojemu se filmovi razvijaju automatski uz pomoć mašine koja sama razvija film, stvara slike i sortira ih. Kada je Terry pogledao slike s groblja, shvatio je da na slici nije sam. „Znao sam da smo samo mi bili na groblju kada smo napravili sliku,“ sa sigurnošću je dodao Terry. „Nemam pojma tko je ta prikaza, ta mala figura koja drži nož u desnoj ruci u uspravnom položaju, barem izgleda na nož,“ rekao je Clanton. Figura je dosta manja nego li bi bila prava osoba s obzirom na perspektivu, također bi iza osobe trebala padati sjena, no nje nema.

Duh iz zapaljene zgrade je jako zbunjivao istražitelje paranormalnih pojava. Nastao je 19.11.1995 kada je gradska vijećnica Shropshirea izgorjela u velikom požaru do temelja. Većina ljudi je ovu sliku smatrala lažnjakom zbog teksta koji je izašao u Shropshire Staru, koji je tvrdio da prikaz djevojčice iz zapaljene zgrade nalikuje na jednu staru razglednicu. No ipak, način na koji je nastala i verifikacija filma i slike pokazuje drugačije. Večer kada je nesretna vijećnica gorila, mnogi građani su u čudu gledali kako ta stara zgrada iz 1905. gori kao da je od papira. Jedan od zaintrigiranih posjetitelja je bio i Tony O’Rahilly, čovjek iz mjesta, zaljubljenik u gradić. Kada je čuo da vijećnica gori, zgrabio je fotoaparat s 200mm objektivom i snimio je zgradu uz dosta slika zapaljene vijećnice i zgarišta.

Jedna od slika je prikazivala malu poluprozirnu figuru djevojčice koja stoji u dovratku zapaljene zgrade. No O’Rahillly ni drugi svjedoci i vatrogasci nisu primijetili figuru u plamenu. Kada je O’Rahilly dobio razvijen film i sliku spazio je prikazu. On je toliko bio zbunjen dobivenim da je sliku i film dao britanskom Društvu za istraživanje paranormalnih fenomena. Glavni analizator, dr. Vernon Harrison, ekspert za fotografske studije i filmove, inače bivši predsjednik Kraljevskog fotografskog društva, je pažljivo pregledao film i sliku te zaključio kako je stvar originalna i da se materijalom nije manipuliralo. Harrison je u konferenciji za tisak jasno i glasno izjavio: „U pitanju je fotografija dobivena s crno bijelog filma koji je baš onakav kakav treba biti: film na kojemu se ništa nije manipuliralo. Na filmu nisu primijećene ni greške proizvođača. Ova slika je originalno onakva kakvu je zabilježio fotoaparat.“

No tko je djevojčica s fotografije? Mnoge drvene kuće su više puta gorjele u Shropshireu. Jedan od požara koji je bio zahvatio većinu grada je, prema legendi, uzrokovala djevojćica po imenu Jane Chru, koja je slučajno zakačila svijeću u svojoj sobi i uzrokovala devastirajući požar. Mnogi vjeruju da se njen duh često viđa u gradu i postoje mnogi iskazi o viđenju djevojčice u spavačici ili haljinici koja se prikazuje po kućama.

Madonna s Bachelor Grovea je fotografija koju je napravio Ghost Research Society (GRS) ili Udruženje za istraživanje duhova iz Chicaga 10.08.1991. Više članova ovog društva je odlučilo snimati na malom zapuštenom groblju u Woods Forest Preserve, u Midlothian, Illinoisu jer su dobivali mnoga izvješća zaprepaštenih šetača i posjetitelja groblja o prikazama koje na njemu vide. Dio groblja, pod nazivom Bachelor Grove, je rekorder u prijavljenim viđenjima fantazmi s preko 100 slučajeva viđenja u kojima su učestvovale barem dvije osobe. Osim fantazmi na tom mjestu su se viđala okrugla svijetla noću, čudni zvukovi, glasovi, prikaze svih oblika i boja, zbog čega je GRS odlučio da bi ga vrijedilo ispitati.

GRS članica Mari Huff je pravila crno bijele fotografije sa super brzom infracrvenom kamerom koja je okidala po 4 fotografija u sekundi. Mjesto na kojem je Huff snimala je izabrano jer je danima prije toga grupa istraživala groblje različitom opremom: od video kamera, temperaturnih senzora, infracrvenih kamera, i slično. Na Bachelor Groveu dobili su najviše anomalija. Članovi nisu ništa vidjeli iako je oprema zabilježila padove temperatura, glasove i naravno kao kruna svega je ova neobična crno bijela fotografija. Ovo je jedna od prijavljenih viđenja fantazma. Osim ove dame koja sjedi na kamenoj klupici, svjedoci su viđali fratre i neobičnog žutog čovjeka koji svijetli. Sve ove prikaze su bile polutransparentne kao i dama na klupi.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.